Разследване на Lupa.bg: Арматура, вързана с тел, убила работниците край АЕЦ-а

Актуални новини
18:55 - 14 Февруари 2020
5542
Разследване на Lupa.bg: Арматура, вързана с тел, убила работниците край АЕЦ-а

Вече 2 месеца разследват смъртта на двамата работници, които загинаха при трудова злополука на площадката за изграждане на хранилище за радиоактивни отпадъци край АЕЦ „Козлодуй”. Образувано е досъдебно производство за инцидента, обясни пред Lupa.bg говорителят на Окръжна прокуратура във Враца Камелия Трифонова.

Основната версия за нелепата смърт на строителите е паднало върху тях арматурно желязо. „Срутила се е арматурна конструкция, която е трябвало да бъде залята с бетон. Не е била допълнително подсигурена, хваната е била само с тел. Така че няма как тя да издържи огромната маса”, разказаха пред Lupa.bg запознати с инцидента.


„Основна грижа на обекта е на надзора. Има и консултант по безопасност. За да се разреши строителство на обекта, се изготвя план за безопасност. Нашият персонал основно има грижата да контролира какви материали се влагат и как се изпълнява проекта, за да може в бъдеще хранилището да изпълнява функциите си на защитна бариера”, заяви по време на злополуката заместник изпълнителният директор на фирмата - възложител Георги Разложки.

Със случая се зае и Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", тъй като то е собственик на бъдещото хранилище. Lupa.bg се обърна към дружеството за повече информация за причините, довели до трагедията. "Със случая се занимава Инспекцията по труда, ще проверим докъде е стигнала тяхната работа и ще дадем информация във вторник, 18 февруари", обясниха от "Радиоактивни отпадъци".

От разказите на очевидци и запознати със строителството на обекта става ясно, че заради човешка немарливост са си отишли мъжете. Остава само правораздавателните органи да потвърдят това.