Разследване на Lupa.bg: Бандитът, хванат с марихуана за 1,7 млн. лева на „Тракия“, щял да пласира в Турция?

Издирваният престъпник искал да продаде тревата 2 пъти по-скъпо

Общество
15:00 - 14 Октомври 2024
7267
Разследване на Lupa.bg: Бандитът, хванат с марихуана за 1,7 млн. лева на „Тракия“, щял да пласира в Турция?

Издирваният престъпник, който бе хванат на магистрала „Тракия“ с марихуана за 1,7 млн. лева в началото на миналата седмица, най-вероятно е щял да я пласира в Турция. Там тя върви от 10 до 15 хиляди евро на килограм, обясни пред Lupa.bg Тихомир Безлов, главен експерт по Програма „Сигурност“ в Центъра за изследвания на демокрацията.

Тихомир Безлов

„Големите производители" се опитват да продават в Турция, защото там купуват по много наведнъж. На българския пазар не може да се продаде много дори в София. Така, че примерно 100 кг да се пласират, са необходими  5-6 продавачи на дребно“, обясни Безлов.

Припомняме, че голямо количество марихуана, скрита в 43 вакуумирани пакета, бе открита в камион на "Тракия" на 114-ия км до Пловдив. В следобедните часове във вторник служители на "Пътна полиция" спрели за проверка пътуващ към Пловдив тежкотоварен камион. При последвало претърсване в прикаченото полуремарке на превозното средство разследващи от отдел „Криминална полиция" открили 5 кашона с общо 43 вакуумирани пакети с различна големина със съдържание на марихуана – общо тегло близо 61 килограма.

Количеството се оценява на 1,7 млн. лева. Допълнително е иззет и плик с над 16,5 килограма синтетичен канабиноид. Установено е, че 37-годишният водач на камиона, с криминалистични регистрации и осъждан, е обявен за общодържавно издирване с влязла в сила присъда „лишаване от свобода".

Преди 2 години бе разбита бургаска престъпна група, снабдявала наркопазара с марихуана в Турция. Трима са участвали в схемата.

При проверка на кола с бургаска регистрация, с 44-годишен водач от морския град, като в допълнителна част в автомобила, изградена специално, са открити 6,5 кг марихуана, разпределени в 13 пакета. Паралелно с това е арестуван и организаторът на престъпната схема – бургазлия на 54 години. Проверена е още една кола, шофирана от третото лице в групата – мулето. В автомобила са намерени над 380 хил. евро, щатски долари и българска валута.

През пролетта на тази година рекордна пратка от 780 кг марихуана разкриха митничари на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево".  Наркотикът е бил превозван в товарен автомобил с турска регистрация, управляван от турски гражданин, по дестинация Германия - Турция. Той е на стойност 6,044 млн. лева.

Водачът с инициали А. К., на 40 години. Марихуаната е намерена в товарния отсек на автомобила между празни пластмасови палети.