Разследване на Lupa.bg: Бандити от Северозапада въртят бизнес с бежанци

Общество
18:00 - 14 Октомври 2021
4138
Разследване на Lupa.bg: Бандити от Северозапада въртят бизнес с бежанци

Мъже с криминални досиета от Северозапада превзеха бизнеса с бежанци. Те вкарват нелегалните мигранти в страната срещу определена сума, след което ги зарязват на пътя, научи Lupa.bg от източници в полицейските среди за тяхната схема за правене на пари.

След като вземат парите, каналджиите бързат да се отърват от „товара си“. Затова предизвикват катастрофа на пътя и бягат. За да не бъдат хванати, техен авер ги с чака с автомобил и с него офейкват.

„Каналджиите не спазват уговорката си да закарат бежанците до определено място, откъдето да поемат за Западна Европа. Те обещават да стигнат, например до София, но вместо до столицата, отиват в Ихтиман и бягат“, обясниха пред Lupa.bg нашите източници как действат „нелегалните превозвачи“ .

В случая с катастрофиралия бус с 34 бежанци на пътя Веселие-Ясна Поляна вероятно схемата е същата. Каналджията е от врачанското село Габаре. Той обаче не е успял да избяга може би заради концентрацията на наркотици в кръвта му.

При катастрофата снощи осем от нелегалните пътници са получили охлузни рани и натъртвания. Те са транспортирани до УМБАЛ Бургас за преглед.  Един от пострадалите е хоспитализиран, а останалите седем мъже са освободени. Заедно с другите 26 души са откарани от служители на "Гранична полиция". Нелегалните мигранти са на видима възраст около 20 – 30 г. Те се представят за афганистанци.

Проверка е установила, че 48-годишният шофьор няма книжка, а специализиран дрегер отчел наличие на амфетамин в кръвта му. Той е задържан за срок до 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство.