Разследване на Lupa.bg : Бежанските лагери в Гърция – развъдник на COVID-19?

Общество
19:12 - 09 Април 2020
4232
Разследване на Lupa.bg: Бежанските лагери в Гърция – развъдник на COVID-19?

Гръцките власти, ако тръгнат да тестват за коронавируса бежанците на островите, картинката ще е страшна. Според мен за това не се прави. Няма как на 100 % да се контролира напускането на лагерите, което представлява риск за разпространяването на заразата. За това предупреди пред Lupa.bg арабистът проф. Владимир Чуков.

Самите бежанци заявиха, че искат да продължат към Западна Европа и по-специално за Германия. Те трудно биха били спрени, допълни той.

„На 27 март Турция обяви, че няма да стимулира преминаването на бежанците към Гърция заради коронавируса. Гръцкото правителство закри лагера на остров Кос заради лошите хигиенни условия в него. Бежанците от него бяха пренасочени към други части на страната. Някои от международните наблюдатели считат, че поддържането на десетки хиляди бежанци на гръцка територия е знак за желание за спонсорство, тъй като за тях нищо не се прави по отношение на коронавируса”, коментира експертът.  

На въпрос дали Ислямска държава е преустановила действията си заради коронавируса, проф. Чуков отговори: „Онзи ден в Сирия бе убит американски офицер от засада на терористите. Постоянно има нападения срещу американци в Северен Ирак – някои са от шиитските милиции, други са от Ислямска държава. В иракската област Киркук картинката е постоянна - там има действащи клетки на Ислямска държава. В Сирия ситуацията е сходна -  има смесване на правителствените войски, на редовните армии, на паравоенните формирования... Когато падне карантината, тогава проблемите с терористите отново ще бъде на дневен ред”, прогнозира експертът.