Разследване на Lupa.bg: Бумът на фентанила заради контрола върху опиума от талибаните?

Дериватът карфентанил е изключително мощен, използван е от силите на реда при терористичната атака през 2002 г. в Москва, отбеляза експертът Тихомир Безлов

Общество
18:40 - 19 Юли 2023, Обновена на: 18:40 - 19 Юли 2023
3480
Разследване на Lupa.bg: Бумът на фентанила заради контрола върху опиума от талибаните?

Фентанилът е 50 % по-мощен от хероина и 100 % от морфина. Той лесно се произвежда от наркодилъри и затова е възможно да измести хероина. Съществува хипотеза, че талибаните са ограничили производството на опиум и затова са намалели доставките на хероин. Това обясни пред Lupa.bg Тихомир Безлов, главен експерт по Програма „Сигурност” в Центъра за изследвания на демокрацията.

Според него смъртните случаи след употреба на фентанил зачестяват заради предозиране. Потребителят превишава дозата си, което може да се окаже фатално. 

"Има много деривати на фентанила. Руснаците използваха карфентанил при атаката в театъра през 2002 г. Тогава чеченски терористи взеха за заложници над 900 души в театъра на ул. "Дубровка" в Москва, където се играеше мюзикълът "Норд-Ост", припомни експертът.

Карфентанилът е изключително мощен - потенциалът му е около 10,000 XNUMX пъти по-голям от този на морфина и около 100 пъти по-голям от този на фентанила," отбеляза Тихомир Безлов.

Във Варна де увеличават случаите на наркозависими, които са починали от смес на хероин с фентанил. Неофициална информация сочи, че за седмица 10 човека са умрели в морската столица от свръхдоза. От МВР съобщиха, че фентанилът е засечен на пазара преди около 2 месеца, като преди 2 седмици е имало задържани разпространители.

За проблема с фентанила заговори и премиерът Николай Денков. „Има нов вид синтетичен наркотик, който е 100 пъти по-активен от хероина и се разпространява чрез смесване с други наркотици. Вече се е появил и в България, след като имаше разпространение първо в САЩ, а след това и в Западна Европа. Обсъдихме темата с вътрешния министър и от тази седмица създаваме нов координационен механизъм, чийто фокус ще бъде вносът, организираната престъпност и разпространението на наркотици, за да се опитаме да се преборим с този огромен проблем”.

Фокусът на новия механизъм ще бъде върху големите вносители и разпространители на дрога. „Идеята е този координационен механизъм е да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, който има много функции, но няма специален фокус върху тази дейност. Основните задачи ще се координират от МВР”, заяви още Денков.