Разследване на Lupa.bg: Бунт в затворите за Великден?

У нас
14:43 - 01 Април 2020
5215
Разследване на Lupa.bg: Бунт в затворите за Великден?

Бунт зрее в затворите заради изолацията, наложена от извънредното положение в страната. Той се готви от лишените от свобода в пловдивския пандиз. Техни колеги в София вече са в бойна готовност и дори са правили опити да нарушат строгите мерки срещу коронавируса, научи Lupa.bg от свои източници.

„Двама-трима от София опитаха да вдигнат на крак съкилийниците си, но не успяха. Напрежението навреме бе овладяно. Не ми се мисли какво може да стане по време на великденските празници”, разказват пред Lupa.bg запознати с делата на лишените от свобода.  

Засега коронавирусът все още не е успял да пробие затворите заради строгите забрани, които правосъдният министър Данаил Кирилов е наложил там. Свижданията са забранени, командировките на администрацията са спрени. „Занданите са напълно запечатани”, разкриват нашите източници.  

Лишените от свобода в началото на епидемията мирували, но вече не можели да изтраят без да се видят със своите близки. Ако извънредното положение не бъде удължено, недоволството в централния затвор ще утихне. Надали това обаче ще се случи, тъй като шефът на националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор Венцислав Мутафчийски обяви, че пикът на заразата ще е след 12 април. Точно по Великден, когато всички искат да празнуват с близките си, коронавирусът ще се разрази. Именно затова не е изключено социалната изолация да продължи поне до края на месеца.  

Докато трае тя, затворите ще останат заключени за близките и приятелите на обитателите му. Мерките на правосъдния министър ще продължат да действат с пълна сила, за да не влезе COVID-19  зад решетките. Ако това се случи, затворите ще станат развъдник на болестта заради лошите условия в тях и заради серопозитивните лишени от свобода.