Разследване на Lupa.bg: Д-р Дечев на нож с Жени Начева

Зам.- здравният министър се бъркала в работата на шефа на НЗОК

Здраве
17:15 - 16 Януари 2020
12276
Разследване на Lupa.bg: Д-р Дечев на нож с Жени Начева

Зам. -здравният министър Жени Начева превзе Здравната каза. Именно това допринесло шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев да вземе решение да си тръгне, научи Lupa.bg от източници от министерството на Кирил Ананиев.

Жени Начева привиквала служителите на д-р Дечев и им нареждала какво да правят, което е в разрез с нейните задължения на зам.-министър и председател на Надзора на Касата. Това породило конфликт между нея и управителя на НЗОК и те често се карали.

Жени Начева държала и в подчинение предшественика на Дечо Дечев д-р Камен Плочев. Той обаче станал неудобен заради разкриването на реалните дългове на институцията към чужди фондове. Зам.-министърката се опитвала да заблуди обществото, че задълженията са едва 7 млн., докато те в действителност са били 73 млн. лв. След изнасянето на тези данни от д-р Плочев бил принуден да си тръгне.

Жени Начева не позволила на д-р Дечев да си избере заместник. Той бил принуден да работи с д-р Йорданка Пенкова, която има присъда през 2013 г. от Шуменския районен съд за конфликт на интереси. Тя е била осъдена на конфискация на средства в размер на 200 000 лв. и две глоби от по 5 000 и 7 000 лева.