Дечев се оттеглял заради залп от дела срещу НЗОК

Болниците ще си искат милиони за надлимитните плащания заради Петър Москов

Здраве
13:03 - 13 Януари 2020
4034
Дечев се оттеглял заради залп от дела срещу НЗОК

Управителят на Здравната каса Дечо Дечев се оттеглял от поста си, защото само след месец НЗОК ще е изправена пред бум от съдебни дела, за които той не носи отговорност и не иска да поема негативите, разказаха пред Lupa.bg вътрешни хора.

Въпросните дела са свързани с решение на бившия здравен министър Петър Москов от 2016 г., с което той тогава отмени Националния рамков договор и въведе свои лични разпоредби и лимити за здравеопазването.

Сега обаче, на 10 януари, 5-членен състав на съда е отменил този акт на бившия здравен министър и нито един от регламентите му не е валиден. Това на практика дава право на  всяка болница, която не си е получила надлимитните заплащания - заради ограниченията на Москов - да заведе дело за парите си. По-големите болници ще могат да претендират за по няколко милиона лв.

„През март, когато изтича мандата на Дечо Дечев, болниците вече ще са завели дела. И тези пари ще се претендират в съда. Което означава, че бюджетното разпределение за 2020г. ще трябва да се преразпредели наново.

И Касата ще трябва да съкрати някои от разходите си, за да плати това, което дължи още от 2016г.”, обясниха бивши висши кадри от Министерството на здравеопазването.

Дечо Дечев обаче нямал никакво намерение да оправя чужди бакии, затова предпочитал да се оттегли. Освен това се уморил да се бори със здравния министър и лобистките решения на повереното му ведомство. „Най-после Ананиев ще настани свой човек в Здравната каса”, коментираха критиците на здравния министър.