Разследване на Lupa.bg: ДАИ променя на тъмно наредба за вземане на книжка?

Крими
17:30 - 31 Юли 2020
7995
Разследване на Lupa.bg: ДАИ променя на тъмно наредба за вземане на книжка?

Поредна промяна на нормативни документи готви ДАИ. Проектът за изменение на наредба №37, която касае автоинструкторите и техните курсанти, вече е готов, но той още не е пуснат за обществено обсъждане. С него са запознати едва трима души, чийто имена се пазят в дълбока тайна, научи Lupa.bg от източници от автомобилния бранш.

Според информация на медията ни, проектът на наредбата е изпратена на три лица по електронната поща с указание да не се разпространява. Репортер на Lupa.bg се опита да се свърже с ръководството на Автомобилната администрация, за да разбере кои са избраниците  първи да се запознаят с документа. От ДАИ отговориха, че въпросът първо трябва да се зададе на Министерство на транспорта и ако те преценят, ще изискат отговор от Бойко Рановски и Дамян Войновски.

Въпреки дълбоко пазената тайна промените вече са стигнали до ушите на браншовите организации.

„В наредба 37 има лобистки текстове, които са писани за определени хора. С колегите ми вече обмисляме протест заради това. Ние сме против начините, по които ДАИ изготвя нормативни документи. Вместо да се чуе нашето професионално мнение при промяната закони и наредби, се дава думата на хора, които нямат нужната компетенция или пък имат интерес от документалните изменения. Вместо да увеличат изпитващите и датите за изпити, се чудят какви промени да направят. Това е проблемът в момента, а не да се обновяват текстове”, коментира председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

По негова информация обновената наредба вече е 17 страници и тя ще бъде пусната за обществено обсъждане едва когато неизвестните лица, на които е изпратена по електронната поща, дадат позволение за това.