Разследване на Lupa.bg: Даряваме 32 тона храна на ОАЕ заради Божков?

Политика
16:57 - 13 Април 2020
13898
Разследване на Lupa.bg: Даряваме 32 тона храна на ОАЕ заради Божков?

Правителството дари 32 тона храна на Обединените Арабски емирства (ОАЕ). Според запознати жестът не е само хуманитарен, но и политически. По думите им българските власти търсели поводи за сближаване с арабската държава заради олигарха беглец Васил Божков.

Досега шансовете да бъде върнат у дома милиардерът бяха нулеви. Дарената храна обаче може да промени нещата, смятат нашите източници.

В неделя два самолета с български зеленчуци, месо и млечни продукти кацнаха на международното летище в Абу Даби. Пратката е била придружавана от министъра на икономиката Емил Караниколов. Той се е срещнал с държавния министър в правителството Ахмед Али Ал Сайег, при което е получил 15 тона защитни средства за битката срещу коронавируса.

България от 2 години се опитва да осъществи по-тясно сътрудничество с емирствата. Тогава премиерът Борисов отиде на първото си официално посещение в Абу Даби. Той разговоря с престолонаследника и заместник-върховен главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед Бин Зайед Ал-Нахаян, както и с шейх Мохамед Бин Рашед Ал-Мактум, вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ, управник на Дубай. Въпреки това контактите ни с емирствата не станаха по-близки.  

За разлика от правителството олигархът Васил Божков успя да създаде трайни отношения с арабската държава и да развие бизнес там. Вероятно това е една от причините да се бави екстрадирането на милиардера, който е с 11 повдигнати обвинения у нас.

Неговата половинка Елена Динева също е подсъдима. Тя е задържана под стража и съдът на последното заседание, състояло се миналата седмица, отказа да я пусне на свобода. Адв. Людмил Рангелов, един от защитниците й, каза пред Lupa.bg, че тя ще обжалва задържането си пред Апелативния специализиран съд в четвъртък, като не пожела да коментира хода на делото й.