Разследване на Lupa.bg: Държат 10 месеца в килия полицай от Второ районно

Общество
15:29 - 19 Октомври 2020
7391
Разследване на Lupa.bg:  Държат 10 месеца в килия полицай от Второ районно

Утре се решава съдбата на старши инспектор в "Охранителна полиция” във Второ районно управление Мартин Велев, който е подсъдим за участие в организира престъпна група. Според неговия защитник Емануил Йорданов той трябва да излезе от ареста, тъй като е престоял там близо 10 месеца.

„Мартин Велев е подсъдим затова, че година и половина е участвал в организирана престъпна група, без да е извършил едно конкретно действие, което да е описано в обвинителния акт. Той трябваше вече да е пуснат, тъй като е изтекъл законовия срок за неговото задържане. Сега се извършва нарушение на Закона и на Наказателния кодекс, тъй като Мартин продължава да е в ареста“, коментира пред Lupa.bg защитникът.

Според него, полицаят трябва да бъде освободен утре по време на съдебното заседание. „Знаем обаче какво се случи с Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Съдията отказа да ги пусне“, припомни Емануил Йорданов.

„Ако не бъде пуснат, мога да се обърна към Инспектората на ВСС. Само че нищо няма да се промени. Всички знаем, че каквото дойде отгоре, това правят. Над 20 г. говоря, че прокуратурата трябва да отиде в изпълнителната власт, за да не може да прави каквото си иска.  Така тя ще носи отговорност за действията си“, убеден е правозащитникът.

На подсъдимата скамейка заедно с Мартин Велев е изпратен и неговият колега Калин Илиев. Двамата са задържани като част от група за разпространение на наркотици.

"Задържаните полицаи са на длъжност старши инспектор в група „Охранителна полиция” във Второ районно управление при Столична дирекция на вътрешните работи. Те са играли много важна роля в състава на групата, като разчиствали терена”, обясни след задържането на униформените Сийка Милева.

"Полицаите имат шестгодишен стаж в МВР. Срещали се с другите от групата в автомобилен сервиз", допълни говорителят на главния прокурор.