Разследване на Lupa.bg: Държат 8 месеца в ареста антимафиотите Панков и Ванков?

Общество
16:30 - 18 Септември 2020
3527
Разследване на Lupa.bg: Държат 8 месеца в ареста антимафиотите Панков и Ванков?

Двамата висши антимафиоти Цветан Панков и Кирил Ванков, които бяха обвинени в участие в организирана престъпна група, ще търкат наровете в ареста 8 месеца, след което съдът ще ги освободи, това предположиха пред Lupa.bg топ адвокати, които са се занимавали със случаи, подобни на тези с двамата шефове в ГДБОП.

„Малко преди да изтече 8-месечният законов срок за задържане, държавното обвинение ще внесе обвинителния акт на висшестоящите полицаи, за да могат да останат в ареста. Често обаче съдът връща на прокуратурата случая за отстраняване на пропуски, грешки, нарушения. При това положение магистратите пускат на свобода задържаните, а прокуратурата няма законово основание да ги държи повече зад решетките“, запознават с правораздавателната практика у нас юристите.

След като Апелативният специализиран наказателен съд  остави окончателно зад решетките Цветан Панков и Кирил Ванков на 7 юли, през септември те ще имат право отново да обжалват задържането си.    

Двамата антимафиоти бяха натикани в ареста по обвинение за опъване на чадър над наркодилъри срещу материално облагодетелстване. Лица с криминално минало са свидетелствали срещу тях.  

Един от тях дал белязаните пари на Панков. Преди това сигнализирал "Вътрешна сигурност" на МВР и съобщил, че висшите антимафиоти взимали пари за чадър.

Пред съда Цветан Панков заяви, че от 2013 г. участвал в акции по задържането на престъпни групи, свързани с наркоразпространението. По негови думи имал сведения, че хора от криминалния контингент са заявявали, че им пречел, че ще до дискредитират и ще направят всичко възможно, за да го отстранят.

Защитниците на Кирил Ванков и Цветан Панков са категорични, че се прави опит на лица от криминалния контингент да отклонят вниманието от тях.