Разследване на Lupa.bg: Главата на Иван Гешев струвала 1 млн. лв.?

Преди да се залови бомбаджията, не може да се каже кой е поръчителят, обръщат внимание юристи

Общество
13:32 - 02 Май 2023
7106
Разследване на Lupa.bg: Главата на Иван Гешев струвала 1 млн. лв.?

Атентаторът на Иван Гешев е щял да вземе поне 1 млн. лева, ако е успял да изпълни поръчката докрай, предположиха пред Lupa.bg експерти по антитероризъм. 

Не може да се каже обаче кой е поръчителят, тъй като не е открит извършителят. Има риск да се набеди някого, след което да се установи, че не е той - такъв беше случаят с журналиста Боби Цанков и неправомерно задържаните тогава братя Маргини, обръщат внимание пред Lupa.bg юристи.  

Според наши източници от вътрешното министерство взривното устройство не е задействано с дрон. "Ако това беше станало с безпилотен самолет, имаше риск да пострадат невинни хора", коментират специалистите. 

По тяхна информация в тротила не е имало осколки, а стоманени топчета от лагери на машини. Тяхната скорост е била 2500 метра в секунда. Мястото е перфектно избрано за атентата. На завоите не може да се кара с повече от 50 км/ч. Това дава време за активиране на бомбата.

Задачата на разследващите е да установят коя е къртицата, разкрила плановете на главния прокурор. В колата му не е имало проследяващо устройство, тъй като тя се проверява всеки ден от служители на НСО, посочват експерти по антитероризъм.   

Вчера в местността „Ярема“ на пътя между София и Самоков бе поставено взривно устройство, което избухва пред една от колите на обвинител номер 1. Взривното устройство е с еквивалента на 3 килограма тротил.