Разследване на Lupa.bg : Имотите в София по-скъпи от Мадрид и Атина

Цените у нас отстъпват на Париж и Йерусалим, Лисабон и Милано са ни в „категорията”

Икономика
11:38 - 28 Март 2019
3291
Разследване на Lupa.bg: Имотите в София по-скъпи от Мадрид и Атина

Грандиозният скандал около „Апартаментгейт”, който извади на показ начините, по които хора от върховете на политиката са се сдобили с евтини жилища на по-ниски цени, провокира Lupa.bg да провери как вървят имотите в други европейски градове от мащабите на София.

Анонимен купувач на жилище от каталога на печално известната „Артекс инженеринг” вече разкри пред медиите, че в сградата „Вселена” в столичния жк. „Изток“, в която жилище си купил бившата вече правосъдна министърка Цецка Цачева, цените са колосални. Информаторът дори предостави офертата, която го отказала от покупка.

„На седмия етаж цените бяха непосилни за нас. Варираха между 1800 и 1900 на квадрат без ДДС. Гаражите бяха около 450 евро на квадрат или около 20 хил. евро за гараж, при това без ДДС. В момента, в който стана скандалът, ми стана даже смешно, защото знаех какви са реалните цени, не само на тази фирма, но и на другите фирми, които строят  ново строителство - цените са над 2000 евро с ДДС, стигат и до 3000”, разказа сащисаният клиентът.

Тази гледка в Милано струва 235 000 евро

Проверката на Lupa.bg в сайтове за недвижими имоти на няколко държави показа, че цените в София са едни от най-скъпите в ЕС. В градове като Мадрид, Атина и Милано апартаментите струват по-малко или колкото в столицата. Примери колкото щеш – тристайно жилище в Милано от 85 кв. метра е обявено за 235 хиляди евро, т.е., по €2764, по-малко от стойността на жилищата в сградата на Цецка Цачева. А Милано, смятан за световна столица на модата, е доста скъп град, но е в нашата „имотна категория”.

Доста по-тънко излиза апартамент в Мадрид. Мегаполисът предлага дом от 120 квадрата с две бани и три спални само за 195 000 евро, или по 1625 евро/кв. м.

Зад нас по скъпотия е и Атина. В гръцката столица, която по последни данни през 2018-а е приела рекордните 33 милиона туристи, донесли ѝ 16 милиарда евро приходи, апартамент от четири стаи в приличен квартал със 113 м² обитаема площ, от които 3 спални, две бани с душ и камина, струва 215 000 евро, т.е., по 1902 евро за квадратен метър.

В Лисабон нещата са малко „по-груби” от София – тристайно жилище от 100 квадрата, разположено в тих район на Бенфика с централно отопление във всяка стая, окачен таван с осветителни лампи, подсилени врати с добър градски транспорт наоколо, пазар, аптека и училище, се предлага за 350 хиляди евро, т.е., по €3500 квадратът.

Категорично по-скъпо е в столицата на Израел. Макар и държава извън ЕС, сравнението е интересно. Апартамент с пет стаи на втория етаж с обитаема площ от 110 квадратни метра и изглед към резиденцията на президента Руевен Ривлин в Йерусалим, с аеротермално отопление, три балкона и асансьор, е обявен за продажба срещу 1 122 000 евро, или по космическите 10 200 евро за кв. м.

Да живееш в Монмартр е убийствено скъпо

Първенец по цени е френската столица. В Париж „кутийка” от 31 кв. метра, макар и в сърцето на Монмартр, е обявена на цена 379 000 евро, или по €12 226 квадратният метър. За капак бъдещите собственици ще плащат по €110 такси всеки месец плюс 515 евро годишен данък.