Разследване на Lupa.bg: Как Митко Русия си купи "Бентли" с инвалидна пенсия?

Фалшив или истински е ТЕЛК-ът на Димитър Стоянов? РЗИ да разпореди проверка

Крими
16:30 - 03 Септември 2024
4548
Разследване на Lupa.bg: Как Митко Русия си купи "Бентли" с инвалидна пенсия?

50-годишният Димитър Стоянов, известен като Митко Русия, който заедно с 20-годишния му син бяха простреляни в неделя вечерта на паркинг срещу Окръжна болница, е бил пенсионер по болест. Това твърди жената, с която живее на семейни начала. Дали обаче това е така?! От Окръжна болница, където лекари се борят за живота му, заявиха пред Lupa.bg, че бандитът няма ТЕЛК.

Възможно е приятелката на Митко Русия да казва истината за здравословното му състояние, тъй като по него и друг път е стреляно. Възможно е също така той да има фалшиво решение от ТЕЛК комисия. Именно за това РЗИ трябва да извърши проверка и да даде отговори на следните въпроси: Колко процента е инвалидността на Димитър Стоянов и дали ще бъде обезщетяван пожизнено?

Според запознати срещу 2000 лева можеш да си осигуриш до живот пенсия по болест. Пред поликлиниките, където се издават ТЕЛК решения, често паркират лъскави коли, които най-често се управляват от роми.

„Бях свидетел как един мургав господин излезе с цяло тесте с ТЕЛК-ове. Едно решение е от 3 стр., а в случая бяха над 20 стр.”, обясни пред Lupa.bg мъж, който е кандидатствал за инвалидна пенсия.

„Комисията, пред която се явих, беше доста съмнителна. Тримата й членове бяха облечени със скъпи дрехи и имаха много злато по себе си. Отвсякъде си личеше, че вземат пари под масата”, разказа пред медията ни още мъжът.

Припомняме, че Митко Русия беше прострелян на паркинг пред Окръжна болница в неделя вечерта. При стрелбата бе уцелен и 20-годишният му син Константин. Той е в реанимация с рана в гърдите, както и момчето.  

Това е четвъртият опит за покушение срещу Митко Русия. Той е криминално проявен за лихварство, домови кражби, кражби на автомобили, както и за други видове престъпления. Бил е подсъдим за някои от тях.

През 2010 г. лихварят е прострелян с няколко куршума. Лекарите обаче успяват да го спасят. Вторият опит да бъде убит Русия е през декември 2013 г. Стрелбата е в столичния квартал "Младост" 1, където той живее. Мъжът бе прострелян пред супермаркет в района на 124-ти блок, който се намира в локалното на "Цариградско шосе". Тогава Димитър Стоянов бил заедно със свой познат в магазина. На излизане ги чакало такси, когато от ъгъла се появил неизвестен мъж, който извадил пистолет и прострелял Русия в лявата ръка.

Три години по-късно - на 22 март 2016 година около 19.30 часа, неизвестен стрелец откри огън по джипа на 42-годишния тогава Димитър Стоянов на бензиностанция на бул. "Цариградско шосе". Тогава Русия, който бе със свой приятел, се отърва само с одраскана от счупеното стъкло на джипа ръка. Рейндж роувърът обаче се оказа със стикер на Националната полиция, а тогавашният министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че се проверява дали стикерът е истински. Самият Димитър Стоянов обясни, че това е рекламен стикер и го ползвал, за да не плаща за синя зона. Иначе нямал нищо общо с полицията.