Разследване на Lupa.bg: Контрабандистът Паскал прекарва цигарите си през "Капитан Андреево" и "Капитан Петко Войвода"

Над 30 г. бившият митничар държи канал от Турция и Гърция

Общество
17:01 - 03 Април 2024
13429
Разследване на Lupa.bg: Контрабандистът Паскал прекарва цигарите си през "Капитан Андреево" и "Капитан Петко Войвода"

Акцията на ДАНС в Агенция "Митници" е заради цигарения бос Николай Николов-Паскал. Шефката на службата Петя Банкова обяви, че не го познава, но се опитвала да спре незаконната му дейност. Според финансовия министър в оставка Асен Василев обиските в агенцията са по политически причини, а според полицейски източници обаче става дума за пресичане на криминална дейност. 

"Паскал не е най-големият контрабандист на цигари. Маслинката е много по-голям от него. Ударът днес се прави за преразпределяне на пазара. Няма нищо политическо в акцията", коментира пред Lupa.bg столично ченге.

За 63-годишния Паскал се знае, че вече над 30 г. държи контрабанден канал за цигари от Турция и Гърция през пунктовете "Капитан Андреево" и "Капитан Петко Войвода".

Дългогодишни полицаи твърдят, че Николай Николов е бил в  службите ни за сигурност, като преди десетина години се заговори, че е и сътрудник на американската Агенция за борба с наркотиците - DEA. 

Според оперативна информация Паскал е бил съдружник в сянка на застреляния през 1998 г. пред дома си в пловдивския кв. "Кючук Париж" бос на "Клуб 777" Петър Петров-Патерицата. Двамата въртели най-големия контрабанден канал за незаконни цигари от Турция. Контрабандата обаче влизала у нас от Гърция през "Капитан Петко Войвода".

И в момента никой не е наясно къде точно се намира Николов, предполага се, че е ту в Турция, ту в Гърция. Любимо място му бил комплекс "Оушън вю бийч хотел", близо до Кавала.

Обиски и изземвания от ДАНС в кабинета на директора на Агенция "Митници" Петя Банкова и заместникът ѝ - Людмил Маринов бяха извършени днес. 

Според адвоката на Банкова не е извършван арест, а от кабинета ѝ са иззети изготвени от нея документи, в които си е водила бележки относно контрабандни канали, за които тя се е подготвила как да бъдат разбити, както и служебния ѝ компютър. От дома ѝ са иззети лични записки и договора за потребителски кредит на съпруга ѝ.

В ранния следобед Банкова беше отведена на разпит в КПКОПНИ.

На излизане от Агенция "Митници" тя коментира, че не познава сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал и откакто е на поста се бори с контрабандата.

"Паскал, който аз всячески го разбивам - махнала съм всички служители и това е факт и няма да позволя да върви контрабанда. Ако това е проблемът на държавата - да го заявят. Не познавам Паскал, не знам кой е. Искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата държава", коментира Банкова.