Разследване на Lupa.bg: Криптоспецът Александър Алтънбашев отвлечен от мастит бизнесмен?

Общество
17:30 - 26 Май 2022
16881
Разследване на Lupa.bg: Криптоспецът Александър Алтънбашев отвлечен от мастит бизнесмен?

IT спецът Александър Алтънбашев е отвлечен от мастит  бизнесмен, който е купувал от него криптовалута, предположи пред Lupa.bg експертът по сигурността Иво Атанасов.

„Преди 2 седмици криптовалутата се срина с близо 50%. Бизнесмени са загубили по 20-30 милиона за една нощ. Най-вероятно някой от тях го е отвлякъл, за да го накара да копае за него. За пръв път наблюдаваме подобно похищение у нас. На Запад това е практика. Отвличат се специалисти по криптовалута само за да копаят“, обясни Атанасов и допълни, че бизнесмените, на които продава Алтънбашев са собственици на големи фирми у нас.

Според експерта Александър Алтънбашев ще бъде освободен едва когато бизнесменът обезпечи загубите си. Похитителят няма да излезе на светло, тъй като част от парите, с които е купувал криптовалута, са от незаконна дейност.

Алтънбашев е едноличен собственик на дружеството „Еста консулнтинг“. Другите фирми за криптовалута са със съдружници. Фактът, че изчезналият IT спец работи сам, трябва да говори много на спецслужбите. За разлика от банковите преводи трансакциите на алтернативната валута не могат да се проследят, което ще затрудни разследването, обърна внимание Иво Атанасов.

За отвличане заговориха днес и от прокуратурата. „Има съмнения, че изчезналият специалист по криптовалута е отвлечен. Основната версия за случилото се е свързана именно с търговската дейност по повод покупка и продажба на криптовалута, но се проверява дали става дума за отвличане, или укриване, заяви прокурорът от СГП Христо Кръстев.

В момента се прави анализ относно движението и местонахождението на лицето, обясни Кръстев, но не разкри къде е последно е засечен.

„За съжаление такава информация не мога да предоставя, тъй като това ще попречи за разкриване на обективната истина. Ако споделя тази информация с вас, евентуалните извършители на отвличането ще се запознаят с нея и могат да предприемат действия по прикриване на своята престъпна дейност“, каза той.

Мналата година Алтънбашев е реализирал над 6 милиона евро чиста печалба от търговия с криптовалути, заради което направил специално парти в луксозен столичен клуб. Пред приятели пък неотдавна се похвалил, че си е купил имение в Дубай за около 2,5 милиона евро и къща в Халкидики, Гърция за близо 2 милиона евро.

37-годишният компютърен спец бил видян за последно от сестра му Теодора, която подала и сигнал в полицията за мистериозното му изчезване на 23 май. Тя позвънила на тел. 112 обаче чак вечерта в понеделник, след като видяла мъж с каска на моторист да отключва вратата на апартамента на Александър, а после да бяга с джип, управляван от жена, разказаха от МВР.

Алтънбашев се видял за последно със сестра си Теодора в понеделник сутринта. Тя го закарала на среща с мистериозен човек пред кино „Арена-Младост“. Той й споделил, че с въпросния човек щели да пътуват в Пловдив, станало ясно в хода на разследването.

Около обяд сестрата забелязала, че млад мъж с цветна каска на моторист отключва вратата на апартамента му в кв. „Борово“. Теодора живеела в жилището точно срещу неговото и забелязала, че човекът отключва, а не разбива вратата. Това й се строило странно, тъй като само тя и Александър имали ключове, споделила тя пред криминалистите.

После питала дали брат й го е пратил, а мотористът само казал, че „трябва да бяга“ и изчезнал бързо.

Жената се притеснила и започнала да звъни на Алтънбашев. Той звучал изключително странно според нея, като казал, че трябвало да ходи в Бургас или Варна, след което прекъснала връзката. Въпреки опитите да се свърже пак с брат си Теодора не успяла и вечерта подала сигнал в полицията. На място ченгетата заварили жилището разхвърляно, сякаш някой е тършувал и търсил нещо.