Разследване на Lupa.bg: Лекуват пациенти с COVID-19 без дихателни апарати

Общество
16:45 - 12 Март 2020
5769
Разследване на Lupa.bg: Лекуват пациенти с COVID-19 без дихателни апарати

„Премиерът Бойко Борисов обяви, че „вентилаторите”, необходими за лечението на коронавируса, са в достатъчно количество за всички болници. Това обаче не е вярно. В голяма част от лечебните заведение те не достигат”, сигнализираха пред Lupa.bg медици.

 „В нашата болница днес броихме апаратите и видяхме, че те ще задоволят нуждите само на пациентите с хронични белодробни заболявания. Вентилаторите са скъпи и се съмняваме, че ще ни доставят нови”, обясниха лекарите.

С най-много дихателни апарати е „Пирогов”. Болницата разполага с 40 бройки. С тях ще могат да бъдат посрещнати част от пациентите, заразени с коронавируса. В Добрич обаче нямат никакъв шанс да се справят с китайската напаст, тъй като вентилаторите са само 2.

Персоналът на лечебните заведения продължава да приема болни само със санитарни ръкавици и маски. Напълно оборудвана срещу COVID-19 е само шокова зала в „Пирогов”, където почина снощи 66-годишната жена от ломското село Василовци. Лабораториите и кабинетите, през които е миналата тя обаче, не са достатъчно  защитени срещу вируса убиец. Затова ще бъдат изследвани всички в спешния институт, които са били в контакт с починалата жена, разкриха пред Lupa.bg медици от „Пирогов”.

Само преди един ден започна производството на защитни облекла за болниците. Поръчани са 70000 предпазни екипи и още толкова предпазни маски, обяви вчера здравният министър Кирил Ананиев. Мярката обаче е твърде закъсняла, защото здравни работници вече връчиха оставки заради липсата на екипировка, с която разполагат китайските им колеги. Близо месец те алармираха, че доставените защитни облекла не стигат за всички, но никой не ги чу. „Ние сме шестима в екип, а дрехите са за трима. Очилата пък са за четирима”, обясниха пред Lupa.bg преди време медицински специалисти.

Защитните облекла, с които медиците продължават да приемат пациенти