Разследване на Lupa.bg: Мангъров има частна лаборатория - тя ли ще внесе бързите тестове?

У нас
16:45 - 24 Март 2020
53855
Разследване на Lupa.bg: Мангъров има частна лаборатория - тя ли ще внесе бързите тестове?

Шефът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров, който е част от новия Медицински съвет за борба с COVID-19, притежава частна лаборатория за медицински изследвания – „Лаборатория - Медицински решения”, разкри проверка на Lupa.bg в Търговския регистър.

Фирмата е с капитал от 100 000 лв. и е с научно-развойна и предприемаческа дейност за създаване, производство, дистрибуция и търговия с иновативни продукти и решения в сферата на медицината и козметиката. Тя също така предоставя технологичен трансфер, включващ придобиване и внедряване на лицензи, патенти и ноу-хау, става ясно от регистъра.

Дали притежанието на Мангъров на частна лаборатория не обяснява досегашните му критики на правителството за борбата с коронавируса, питат се в гилдията. И дали той не иска фирмата му да бъде включена в борбата с опасната зараза с бързите тестове за наличие на антитела, за които днес така настоятелно призова. При представянето на екипа на Медицинския съвет той горещо препоръча да започне масов скрининг за COVID-19.

"Тестовете, които правят в момента (PCR), хващат наличието на вирус, във времевия интервал от 3-4 дена след заразяването до 15-20 дни след това. При контактните лица обикновено не се хваща нищо, защото това са едни хора, които са го преболедували вече и не отделят вируса или пък са заразени, но все още не са започнали да отделят вируса, защото се намират в инкубационен стадий. Накратко казано, с настоящите тестове трудно ще докажем размерите на епидемията. Сегашните проби са бавни, трудоемки, те са сравнително точни, ако се правят както трябва, но виждаме, че всяка проба се проверява по два-три пъти, което показва, че тези, които ги правят не са сигурни в тяхната достоверност. Ако в последните дни се изследват максимум стотина души дневно, то в началото се изследваха 15-20. Това е много малко”, обясни доц. Мангъров.