Разследване на Lupa.bg: Метамфетамините от летище София – за войниците от Близкия Изток?

Общество
17:30 - 03 Ноември 2021
6188
Разследване на Lupa.bg: Метамфетамините от летище София – за войниците от Близкия Изток?

Откритите на летище София големи количества метамфетамини са били предназначени за войници от Близкия Изток и Северна Африка, както и за пазара на Западна Европа. Наркотиците дават енергия и изострят концентрацията, затова бойците ги използват на фронта, разкриват пред Lupa.bg източници от сферата на сигурността.  

„У нас се употребяват малки количества метамфетамин, по-предпочитан е  амфетаминът. При предозиране с него последиците са много тежки. Чехия е един от производителите на този вид дрога, затова е странно, че в конкретния случай е дошъл от Мексико. Задържан е получателят, който срещу определена сума се е съгласил да приеме пратката. Предстои да се установи кой е поръчителят“, коментират нашите източници.

Освен от войници метамфеминът се взема от студенти в Западна Европа по време на сесия заради енергията и тонуса, които получават от него. Поради същата причина е любим и на геймърите.

450 литра метамфетамин бе открит в пратка, идваща от Мексико на летище София. Получателят е задържан и му е повдигнато обвинение.

"В карго пратка, пристигаща от Мексико с два вида съдържание на товара. При извършените тестове са намерени 450 бутилки екстракт от ванилия, като са открити 450 литра течен метаамфетамин", поясни прокурорът Радослав Димов.

Общата стойност на заловената дрога е около 11 млн.лв, а на черния пазар цента му може да достигне до 40 млн.лв.

Течният метамфетамин се пренася много по-лесно, а качеството е много високо. Той е готов за консумиране и няма нужда от допълнителна обработка.