Разследване на Lupa.bg: Митничар трупа кеш от горива на държавния резерв (ДОКУМЕНТИ)

Икономика
16:54 - 17 Ноември 2020 (обновена)
14427
Разследване на Lupa.bg: Митничар трупа кеш от горива на държавния резерв (ДОКУМЕНТИ)

Митническият бос от Русе Венцислав Халаджов прецака държавата с над 60 млн. лева, но продължава да е на работа на висок пост, вместо да търка затворническите нарове. Разследване на Lupa.bg разкри порочна схема за ощетяване на републиканския бюджет, чието разплитане би трябвало да е приоритет на държавното обвинение.

В серията престъпления се оказаха дори горивата на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”, но това изглежда е маловажно, след като Халаджов продължава да е на работа. Абсурдът е, че митничарят с крими реноме е несменяем на поста напук дори на разпореждане на Специализираната прокуратура.

Както първо Lupa.bg разкри, топ митничарят Венцислав Халаджов стои зад престъпното опоскване на бюджета с няколко десетки милиона лева, след като закриляният от него данъчен склад на фирма „Полисан” АД фалира.

Наш източник от върховете на Югозападната териториална дирекция, към която е и София, разкри скандални факти около мастития митнически началник, „благодарение” на когото хазната е пропуснала ползи за поне 60 млн. лева.

Цялата врътка минава през фирма „Полисан” АД, създадена през 1996 г. и регистрирана в Русе на ул. „Придунавски булевард” 18. ООД-то се занимава с производство и преработка на петролни продукти и търговия с тях, изграждане и експлоатация на петролни бази и рафинерии, внос и износ на стоки и услуги и т.н.

Собственици на фалиралото вече дружество са 73-годишният Людмил Вълков и синът му - 46-годишният Христо Вълков, показа проверка в Търговския регистър.

Според буквата на закона до 14-о число всеки месец фирмата трябва да подаде декларация за оборота, на базата на която се превежда дължимият към хазната акциз за търговия с акцизни стоки. Уловката е, че ако нещо в декларацията е некоректно попълнено, документът се връща на фирмата за „ремонт”, като след АД-то го подава отново с актуалната сума, но и начислени лихви върху нея.

Тук именно се намесва и топ митничарят Венцислав Халаджов, който 12 пъти през 2018-а година, т.е., всеки месец, връща документа на корекция, но след това декларацията повече не се подава пред митниците.

На практика това се оказва безлихвено кредитиране с държавни средства, „превежда” шашмата на нормален език източникът на Lupa.bg.

Оказа се, че обезпечението на държавните вземания е извършено акцизни стоки, собственост на „Полисан“, сгради, съоръжения и превозни средства по посочена от АД-то балансова стойност. На практика обаче сградите и съоръженията, с които се гарантират държавните вземания, към момента са частна собственост на дружеството „ЕЛ ЕН ДЖИ СИСТЕМИ“ ЕООД, а държавата не е взела и стотинка.

През 2019 г. се установява, че всички действия на бившата митница Русе и нейният началник Венцислав Халаджов в периода 2017 – 2018 г. са неефективни, в голяма степен формални, поради което щета за фиска е милиони лева:

Ето и малко конкретика:

Директорът на Агенция „Митници” три пъти отнема лиценза на „Полисан” АД и нито веднъж митница Русе не предприема адекватни контролни действия. При трикратно отнемане на лиценза на дружеството в посочения период митница Русе нито веднъж не е пристъпила към замерване на количествата енергийни продукти, намиращи се на територията на данъчния склад, както и не е предприела действия по установяване вида на енергийните продукти. Има само едно замерване на количествата акцизни стоки на 29.05.2018г., когато дружеството все още е притежавало лиценз за управление на данъчен склад.

Вместо присъда, Халаджов получава грамота....

Според буквата на закона при отнемането на лиценз на данъчен склад веднага възниква задължението за заплащане на акциз на всички енергийни продукти, намиращи се на територията на склада.

За разплитането на далаверата предлагаме на прокуратурата следните факти:

1. „Полисан” не е стандартен данъчен склад. На територията му има две ректификационни колони, което означава, че във всеки един момент може да има трансформация на енергийните продукти. Акциза варира от 0 лева до 810 лева. Как тогава митница Русе начислява акциза на база дневник складова наличност на дружеството?

2. Още през 2017 г. данъчният склад е подложен на непрекъснати проверки от Агенция «Митници», НАП, ГДБОП и т.н. за незаконна търговия и злоупотреби с акцизни стоки, в резултат на което през юни 2017 произведственият директор - 51-годишният Гален Петков, се обеси в едно от халетата на фирмата.

3. Дужеството намалява в пъти банковата гаранция и оборотите си.

4. Директора на Агенция "Митници" Георги Костов 3 пъти отнема лиценза, т.е., дружеството явно върви към фалит. Митничар №1 се води от факта, че дружеството ще фалира и държавата ще е първи ищец. Решението на съда в Русе обърква тези планове. Съдът не признава фалита на „Полисан” АД и така държават се оказва на опашката с длъжници и към днешна дата загубите за бюджета са в размер на около 60 милиона лева, като действия в защита на държавния интерес няма.

5. Нито веднъж не е упражнено правото на митническите органи да вземат проби съгласно чл.102 т.2 от ЗАДС. Защото вземането на проби е единственият начин за установяване видът на енергийните продукти и на тази база начисляване на коректния размер на акциза.

6. Пропусната е възможността за съставяне на актове за установяване на административни нарушения, което води до пропуснати за държавата ползи и вредни за фиска последици. Към момента всички срокове по Закона за административните нарушения и наказания са пропуснати.

7. Справка за извършените от митница Русе проверки на територията на данъчния склад показва, че от 365 дни в годината през 365 от тях е имало присъствие на митнически служители в данъчния склад. Проверките обаче са мониторинг на склада, изразяващ се в това митничари да стоят на портала и да записват номерата на камионите, които влизат и излизат от „Полисан”, както и обход на територията на данъчния склад.

Тук резонно възниква въпросът, който може да даде отговор на цялата схема - когато в такъв дълъг период е блокиран човешки ресурс на територията на склада, защо на тези служители не е разпоредено извършването на реална проверка с установяване вида на горивата? Дали пък този „пропуск” не е наложен от най-високите нива в агенцията, за да продължава ощетяването на бюджета?

8. През 2019 г. е установена липса на тежко гориво, собственост на „Лубрика“ ООД, което е вложител в данъчния склад. Акцизът е над 2 млн. лева, което е директна щета за бюджета. Ако е била извършена проверка, два милиона лева щяха да влязат в опосканата хазна, но отново опираме до вездесъщия чадър над престъпленията, в чиято основа се спотайва Венцислав Халаджов.

9. В резултат на формалните проверки  и липсата на каквито и да контролни действия от страна на митница Русе и нейният началник Халаджов, през 2019 г. се установява, че има проблем с горивата, собственост на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”. Проверка през 2019 г. установила, че всички горива са с код по КН 27079999, а в някои от резервоарите има неакцизни стоки.

Във връзка с изброените нарушения Специализирана прокуратура постановява търсенето на дисциплинарна отговорност от афериста Венцислав Халаджов. Нали няма изненадани, че сръчният митничар и към момента е зам.-директор на Териториална дирекция „Дунавска”, като на директно подчинение му е отдел „Акцизна дейност”?!