Само в Lupa.bg: Топ митничар удари хазната с милиони след фалита на данъчен склад

Личности
16:10 - 06 Октомври 2020
20734
Само в Lupa.bg: Топ митничар удари хазната с милиони след фалита на данъчен склад

Топ митничар от Русе удари бюджета с няколко десетки милиона лева, след като закриляният от него данъчен склад на фирма „Полисан” АД фалира. Читател на Lupa.bg от върховете на Югозападната териториална дирекция, към която е и София, разкри скандални факти около мастития митнически началник Венцислав Халаджов, „благодарение” на когото хазната е пропуснала ползи за поне 60 млн. лева.

„Очевидно Халаджов е с дебели връзки с шефовете на Агенция „Митници”, защото въпреки игричките си за милиони продължава да е на власт, вместо да бъде предаден на правосъдието. Като поощрение за далаверата Венцислав Халаджов стана зам.-директор на Териториална дирекция „Дунавска”, не скри читателят на Lupa.bg.

Както първи разкрихме, цялата врътка минава през фирма „Полисан” АД, създадена през 1996 г. и регистрирана в Русе на ул. „Придунавски булевард” 18. ООД-то се занимава с производство и преработка на петролни продукти и търговия с тях, изграждане и експлоатация на петролни бази и рафинерии, внос и износ на стоки и услуги и т.н.

Собственици на фалиралото вече дружество са 73-годишният Людмил Вълков и синът му - 46-годишният Христо Вълков, показа проверка в Търговския регистър.

Според буквата на закона до 14-о число всеки месец фирмата трябва да подаде декларация за оборота, на базата на която се превежда дължимият към хазната акциз за търговия с акцизни стоки. Уловката е, че ако нещо в декларацията е некоректно попълнено, документът се връща на фирмата за „ремонт”, като след АД-то го подава отново с актуалната сума, но и начислени лихви върху нея.

Тук именно се намесва и топ митничарят Венцислав Халаджов, който 12 пъти през 2018-а година, т.е., всеки месец, връща документа на корекция, но след това декларацията повече не се подава пред митниците.

На практика това се оказва безлихвено кредитиране с държавни средства, „превежда” шашмата на нормален език читателят на Lupa.bg.

Венцислав Халаджов (в средата) от години се чувства уютно на високия пост в Агенция "Митници"

Всъщност, с удължаване срока за подаване на акцизни декларации е дадена възможност на данъчно задълженото лице да заплати на по-късен етап дължимия за предходния данъчен период акциз. Тук има едно голямо „НО” - но без за това да се начислят лихви върху дължимите суми.

Честото разрешаване удължаването на срока за подаване на акцизни декларации по реда на чл. 87, ал. 5 от Закона за акцизите и данъчните складове, извършено по формални причини, може да се разглежда като вид негласно подпомагане дейността на данъчно задълженото лице, в случая връзкарската фирма „Полисан” АД.

Прелюбопитно е, че извънредните обстоятелства, на които дружеството се е позовало, са повтарящи се: в 6 случая - токов удар точно на 14-о число от месеца, когато се подава данъчната декларация и трябва да се внесе акцизът, в 2 случая - несъответствие между генерираните от дружеството данни с тези от Българската aкцизна централна информационна система (БАЦИС), един случай, за който се твърди необходимост от пълна диагностика на сървъра, един случай на проверка от страна на ГДБОП, НАП и Агенция Митници и веднъж - променяне на автоматизираната система.

За да е пълна измамата, обезпечението на държавните вземания е извършено със стоките в оборот (акцизни стоки), собственост на „Полисан“ АД, сгради, съоръжения и превозни средства по посочена от акционерното дружество балансова стойност. На практика сградите и съоръженията, с които се гарантират държавните вземания, към момента са частна собственост на дружеството „ЕЛ ЕН ДЖИ СИСТЕМИ“ ЕООД, а държавата не е взела и стотинка от дължимите над 60 млн. лева.

През 2019 г. е установено, че всички действия на бившата митница Русе и нейният началник Венцислав Халаджов в периода 2017 – 2018 г. са неефективни, в голяма степен формални, поради което щетата за фиска е колосална.

На този фон се оказва, че директорът на Агенция „Митници”, в момента Георги Костов, три пъти отнема лиценза на „Полисан”АД, но митница Русе нито веднъж не предприема адекватни контролни действия. При трикратно отнемане на лиценза на дружеството в посочения период митническата служба в крайдунавския град нито веднъж не е пристъпила към замерване на количествата енергийни продукти, намиращи се на територията на данъчния склад на „Полисан”, нито си е мръднала пръста да провери вида на съхраняваните енергийни продукти.

В интерес на истината, има само едно замерване на количествата акцизни стоки, проведено на 29 май 2018 г., когато дружеството все още е притежавало лиценз за управление на данъчен склад.

По закон при отнемането на лиценз на данъчен склад веднага възниква задължението за заплащане на акциз на всички енергийни продукти, намиращи се на територията на склада.

„Полисан”АД е основана през 1994 г. и оперира на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене в Русе. То не е приватизирано или преобразувано от бивше държавно предприятие. В самото начало е тясно специализирано в преработка на нефт, но през годините се развива интензивно и дейността се разраства, като включва и производство на различни видове горива, битум и битумни продукти. Дружеството дава хляб на над 200 души.

През 2007-а дори влиза в класацията на 100-те фирми в България с най-голям оборот. В региона е на второ място по обороти след „Булмаркет”. В интервю за местен русенски вестник отпреди време изпълнителният директор Христо Вълков казва, че предприятието снабдява с гориво най-големите фирми в страната - Асарел Медет, ВМЗ-Сопот, Аурубис България, Комбината за цветни метали, ТЕЦ “Контур Глобал” и др,, изнася вакуумгазьол за Газпром – Сърбия, а всички големи пътностроителни фирми - Трейс груп, Щрабаг Австрия, Агромах, ПСТ ГРУП и др., се снабдяват с битум от „Полисан”. Вълков посочва, че фирмата преработва всичкия нефт от шабленското находище, внася и от Молдова.

През март 2017-а ГДБОП изненадващо атакува рафинерията в Русе под надзора на специализираната прокуратура. Говорителят на държавното обвинение тогава Румяна Арнаудова съобщи, че разследването е за данъчни престъпления, свързани с търговия с горива.

Любопитен факт е, че „Полисан” е била и основният доставчик на горива за бензиностанциите на варненския бизнесмен Веселин Марешки през първите месеци от стартирането на нефтения бизнес на политика-аптекар.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ РАЗКРИТИЯ ЗА БЕЗОБРАЗИЯТА НА МИТНИЧЕСКИЯ НАЧАЛНИК ВЕНЦИСЛАВ ХАЛАДЖОВ САМО В LUPA.BG.