Разследване на Lupa.bg: Монаси въртят алъш-вериш с иконите на Жоро Илиев в Чекотин

Приживе висаджията дарил милиони на духовната обител, но всичко е изчезнало до стотинка, твърдят очевидци

Общество
16:16 - 24 Септември 2019
13809
Разследване на Lupa.bg: Монаси въртят алъш-вериш с иконите на Жоро Илиев в Чекотин

Нова икона изчезна от Чекотински манастир край правешкото село Своде, разказа пред Lupa.bg Наско Александров, който е автор на творбата.

„Подарих на манастира две икони и едната изчезна. Хората в селото ми казаха, че свещениците са я продали за пари. Вярвам им, тъй като висаджията Георги Илиев навремето е направил дарение от милион и половина и никой не знае къде са отишли парите. Утре ще ме разпитват в полицията за липсващата икона и ще знам повече подробности”, разказа пред Lupa.bg. Наско Александров.

Георги Илиев се укривал в Чекотинския манастир и за благодарност дарил пари на монасите

Художникът обясни още, че някои от неговите творения вършат чудеса. В центъра на Своде на каменна плоча е изобразил Исус Христос и се е помолил за дъжд, тъй като селото често се засушава. В мига, в който завършил скулптурата, заваляло. „Не знам дали е съвпадение, или е чудо, но това е факт”, обясни творецът.

Местните хора клатят глави и се сърдят на светотатсвото. И допълват, че ако Жоро Главния беше жив, каквито и да са били греховете му, никой никога не би посмял да посегне на любимата му Чекотинска обител.