Разследване на Lupa.bg: Набедиха ли овчар за убийството на отец Кирил Папудов?

Свещеници твърдят, че пастирът е невинен, от прокуратурата мълчат

Общество
16:20 - 04 Януари 2024
3404
Разследване на Lupa.bg: Набедиха ли овчар за убийството на отец Кирил Папудов?

80-годишният отец Кирил Папудов от петричкото село Кладенци бе убит на 18 декември миналата година. За извършител на престъплението бе посочен 44-годишен пастир. Само че колеги на мъртвия свещеник смятат, че овчарят е набеден, тъй като той няма причина да посяга на духовника. Отчето живеело бедно, било кротко, не се напивало, за да ядоса някого. „Пастирът е бил задържан, но после е пуснат”, обясниха пред Lupa.bg свещеници.

Те разказаха, че отец Папудов до последно е служил в църквата в село Боровичене. 

„Беше беден човек, изпращахме го да извършва опело на някой покойник, за да може да преживява”, спомнят си духовници.

От Окръжна прокуратура-Благоевград, която е поела случая, отказаха пред медията ни да дадат подробности за убиеца на отец Кирил Папудов. Остава тайна какво е казал пред разследващите задържания пастир и дали не е пуснат на свобода.

При опелото на дядото свещеник забелязал, че по лицето му има синини и  погребението било спряно. След това при направената му аутопсия става ясно, че е душен и има счупени ребра.

В миналото си отец Кирил Папудов имаше проблеми с правосъдието. Той отглеждаше марихуана, заради което е осъждан многократно. Попът е осъждан 6 пъти условно, като 5 от присъдите са за държане на наркотици. Първата присъда е през 2006 г., а последната  през 2011 г. Приживе той обясняваше, че има заболяване, което лекува с тревата.