Разследване на Lupa.bg: Нотариалният акт на Руската църква е фалшив?

Няма международен договор, акт на МС и закон за собствеността на храма, обясни юристът Даниел Божилов

Крими
16:06 - 26 Септември 2023
13833
Разследване на Lupa.bg: Нотариалният акт на Руската църква е фалшив?

Нотариалният акт за Руската църква е нищожен. Той е издаден през 1997 г., а самият храм е построен през 1914 г. Нотариалният акт за мястото за строеж е от 1898 г. Съобразно Закона за собствеността Русия не може да има претенции към църквата. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

„Чл. 29. ал. 4 от Закона за собствеността казва, че "чужда държава или междуправителствена организация може да придобива право на собственост върху земя, сгради и ограничени вещни права върху недвижим имот в страната въз основа на международен договор, на закон или акт на Министерския съвет. Чужда държава не може да придобива право на собственост върху недвижим имот в страната по наследство." По казуса с Руската църква нито едно от тези изисквания не е спазено”, категоричен е Божилов.

Той допуска, че недобросъвестен нотариус е издал нотариален акт на руското посолство у нас през 1997 г.

„Не може нотариус да издаде акт за собственост въз основа на хвърчащ лист без печат. Освен това руската църква не е в регистъра на църковните имоти”, посочи юристът.

Вчера патриарх Неофит назначи четирима свещеници в Руската църква, за да бъдат възстановени богослуженията. С влизането в сила на Закона за вероизповеданията се постанови, че всички храмове на територията на страната са собственост на Българската православна църква. На базата на този закон бяха проведени полицейски акции за неканонични свещенослужители, които бяха обсебили храмове“, каза преподавателят в Духовната академия Костадин Нушев.

Руската църква е затворена шести ден, след като ДАНС уличи в "дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси" и изгони руският архимандрит Васиан и още двама служители на Руската църква.