Разследване на Lupa.bg: Обирджиите на инкасото в Перник готвят нов удар?

Общество
16:58 - 05 Януари 2021
6200
Разследване на Lupa.bg: Обирджиите на инкасото в Перник готвят нов удар?

Малки са шансовете да бъдат намерени откраднатите на 18 декември в Перник 1 млн. лв. от инкасо автомобил. Възможно е обирът никога да не бъде разкрит. За това предупреди пред Lupa.bg бившият главен секретар на МВР и преподавател в НБУ проф. Николай Радулов.  

„Ако при тежко престъпление не се тръгне веднага по горещи следи, още при третото денонощие от извършването му вече няма шанс то да бъде разкрито“, обясни експертът.

По думите му следите на четиримата обирджии на инкасото могат да бъдат хванати при харченето на парите. Но ако се пласират по-малки суми, няма как да бъдат заловени. След година отново могат да извършат удар.

„Имам съмнения, че вътрешен човек е дал информация за движението на инкасо автомобила. Няма как да бъде другояче, тъй като тези автомобили не минават по установен маршрут. Няма преки улики за участие в грабежа на охранителите в колата, но може те да са дали информацията“, предположи  ексглавният секретар на МВР.

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов също има своя версия за изчезването на огромната сума. Според него крадците имат голям опит в извършването на престъпления.

Той също предположи, че обирджиите няма да бъдат заловени. Те ще харчат на свобода откраднатия милион подобно на Георги Енев- Жоро Милионера, който задигна през 2012 г. 1,5 милиона лева от инкасо автомобил в Пловдив.

Енев излежа 2/3 от 12-годишната присъда и скоро ще е на свобода. Никой обаче досега не знае къде са скрити пачките му.

Милионера се предаде 10 дни след обира, но 8 години мълчи за парите. Нито полицията, нито съкилийниците му успяха да разберат тайното скривалище на бившия охранител. Това не можаха да сторят и психологът, и психиатърът, които се опитаха да го разговорят.