Разследване на Lupa.bg: Подкупът за училище и забавачка е 2000 лева

Крими
18:00 - 12 Ноември 2019
3228
Разследване на Lupa.bg: Подкупът за училище и забавачка е 2000 лева

Подкупът да уредиш детето в училище или детска градина по избор е около 2000 лева. Разследване на Lupa.bg установи, че срещу тази сума ще си спестите доста главоболия покрай опити да настаните хлапето в забавачка или школо.

Много от родителите са готови на тази стъпка, тъй като не могат да разчитат на баби, които да им гледат децата, или нямат финансова възможност да запишат децата в частна детска градина или занималня.

В цялата схема са замесени хора на високо ниво, като рушветите се разпределят по веригата, на края на която обикновени стои директорът на детската градина или училището. На него му се нарежда кое дете трябва да бъде записано и всичко приключва.

Най-малката сума, която се заплаща за такъв вид уреждане - по втория начин, е 1500 лева и тя не подлежи на коментар. Плащаш и детето ти е вътре, а ти си спокоен. Сумата се заплаща еднократно на човек в дадена община, в която се намират учебното заведение. Ако сте много на зор или искате детето да бъде прието в по-елитно учебно заведение, тогава тарифата скача на 2000 лева. И тук няма пазарлък и договорки.

Накрая всички са доволни - вашето дете е на избраното от вас място, вие плащате рушвета еднократно и си осигурявате спокойствие, а и другите участници в корупционната схема прибират по някой друг лев. Парите не са малко, разбира се, тъй като желаещите са много. А начини винаги има, особено когато се чуе шумът на парите. Така стоят нещата в София.

В провинцията е различно - там се влиза по-лесно, тъй като децата са доста по-малко, конкуренцията е вяла, затова и тарифите са доста по-ниски. В по-малките градчета хората разчитат на добрите връзки и шуробаджанащината, които все още вършат работа.