Разследване на Lupa.bg: Посланикът на Бобоков проспал изтезанията на медиците ни в Либия?

Политика
10:00 - 25 Юни 2020
12593
Разследване на Lupa.bg: Посланикът на Бобоков проспал изтезанията на медиците ни в Либия?

Обвиняемият бизнесмен Пламен Бобоков е лобирал чрез президентския съветник Пламен Узунов за назначаването на арабиста Румен Петров за наш посланик в Алжир, който е изпратен в африканската държава от 2019 г. след указ на Румен Радев. Това става ясно от твърдения на прокуратурата, която оповести разменени електронни съобщения между Бобоков и Узунов. Петров дълги години работи в Триполи, където пък в момента не можем да имаме работеща дипломатическа мисия заради усложнената обстановка в държавата. Именно към Либия и към петролните й находища Пламен Бобоков проявява силен апетит, а посланикът ни в Алжир може да работи и в Либия. Бобоков има бизнес интереси и в Нигерия, където също е предложил кандидат - Жоро Кираджиев. Той е одобрен от президента Румен Радев и за него се чака агреман от Нигерия.

Бизнесменът Пламен Бобоков (вдясно) кадрувал в българската дипломация. Снимка: Агнес Методиева

Кой обаче е Румен Петров, чието име попадна в полезрението на прокуратурата и за който има съмнения, че щял да урежда сделки на собственика на "Приста ойл" в Либия? Посланикът е дългогодишен дипломат от кариерата, а понастоящем освен посланик в Алжир е и наш първи посланик в Чад. За 30-годишната история на дипломатическите отношения между България и Чад 58-годишният Румен Петров е първият български официален представител, акредитиран в тази важна африканска страна. Седалището му обаче е в Алжир - също една от влиятелните страни в Северна Африка, богата на нефт, газ, руди, манган.

Дипломатът е роден на 30 март 1962 г. в Берковица. Завършил е арабистика в Софийския университет. Във Външно министерство е смятан за един от най-добрите познавачи на Арабския свят. Кариерата му преминава в българските мисии в Близкия изток и Северна Африка, а в дирекциите на министерството е работил в отделите за Арабския свят. Той е една от основните фигури на т.нар. тиха дипломация по отношение на гръмкия СПИН-процес срещу нашите медици в Либия.

В залата на съда в Бенгази. Либийският защитник на медиците Осман Бизанти (вдясно) с българския посланик в Либия по онова време Здравко Велев, съветникът в посолството Румен Петров и адвокат Пламен Ялнъзов

В края на 80-те и началото на 90-те Румен Петров е административно аташе и асистент на посланика на България в Либия, а по-късно става и първи секретар по политическите въпроси в мисията ни в Триполи. Той е и последният ръководител на мисията ни в Триполи преди падане на режима на Муамар Кадафи.

Преди 20 години името на дипломата от кариерата нашумя покрай несправедливия СПИН-процес срещу българските медици. От 1999 г. - годината на арестуването на д-р Здравко Георгиев и на петте български медицински сестри в Бенгази до 2004 г. - Петров е заместник-ръководител на посолството ни в джамахирията и съветник по политическите въпроси. По ранг той е човекът, който по всяко време на денонощието може да поиска среща с либийския външен министър и дори с либийския лидер полк. Муамар Кадафи. От април 1999 до освобождаването на българските медици през юли 2007 г. е член на междуведомствения екип, работещ по случая с българските медицински сестри, несправедливо обвинени за разпространението на вируса на СПИН в Детската болница в Бенгази.

На 14 август 2019 г. извънредният и пълномощен посланик на Република България в Алжирската демократична и народна република Румен Петров връчи акредитивните си писма на изпълняващия длъжността президент на републиката Абделкадер Бенсалах


По време на кризата с медиците техни роднини обвиниха Румен Петров, че като наш висш дипломат в Либия в началото на кризата не е уведомил навреме властите в София за незаконния арест и така е загубил ценно време. Освен това дипломатът бе критикуван, че не е протестирал пред либийското ръководство за изтезанията на българските граждани. Адвокатът на медиците Владимир Шейтанов дори бе протестирал срещу Петров във Външно министерство в София, обвинявайки го в торпилиране усилията на защитника да помогне на медиците. И нещо повече - Шейтанов настояваше българският дипломат да свидетелства пред съда в Бенгази, че нашите медици са били изтезавани, защото самият той при среща с тях бил видял следите от насилие по телата им. Но Румен Петров отказал, защото се страхувал за живота си в Либия, като дал пример, че полски дипломат там, свързан с успешното освобождаване на арестувани заедно с нашите медици негови сънароднички, загинал при съмнителна автомобилна катастрофа.

12 февруари 2020 г. - българският дипломат се представя на президента на Чад Идрис Деби Итно в двореца в Нджамена

По време на продължилите 8 години мъки на медиците ни в арабската джамахирия роднините им настояваха прокуратурата да потърси отговорност за престъпно бездействие от външния министър Надежда Михайлова, настояща Нейнски, от нейния заместник Марин Райков, от посланика ни в Либия Людмил Спасов и от заместник-посланика Румен Петров. В крайна сметка държавното обвинение не поде случая и в крайна сметка официално не стана ясно дали има виновни български политици и дипломати, които са проспали началото на чудовищния заговор на Кадафи срещу България и нейни граждани. Самият Петров никога публично не коментира СПИН-процеса

Румен Петров беше последният временно управляващ посолството на България в Либия непосредствено преди падането на режима на кървавия полковник Кадафи, когото американският президент Роналд Рейгън наричаше "бясното куче".

Факт е, че той изигра важна роля при успешното разрешаване на случая с българския лекар д-р Атанас Кръстев, арестуван по обвинение в шпионаж от бившия режим в Триполи. Румен Петров беше и сред организаторите на евакуацията на българските граждани от Либия при избухването на гражданската война през 2011 г.

Румен Петров връчва акредитивните си писма на президента на Чад

През същата година България изтегли дипломатите си от размирната държава и прати Петров посланик в Египет. Той прекара в Кайро до октомври 2016 г., като същевременно бе акредитиран и като представител на министъра на външните работи в Лигата на арабските държави, а също така и като извънреден и пълномощен посланик на България в Судан със седалище в Кайро.

Предстои да разберем дали заради сегашния скандал, който поставя под съмнение цялата му дипломатическа кариера, той ще бъде отзован от Алжир от министъра на външните работи Екатерина Захариева. Напълно възможно е до приключване на прокурорската проверка 57-годишният дипломат да бъде пратен в отпуск или пък да се върне на работа в арабската дирекция на Външно. Засега обаче не става ясно откъде Румен Петров се познава с Пламен Бобоков и какви контакти е имало в миналото между дипломата и бизнесмена с интереси в петролния сектор.