Разследване на Lupa.bg: Пожарникари съдят МВР заради евтин нощен труд

Част от огнеборците имат спечелени дела на две инстанции, увери синдикалистът инж. Венцислав Станков

Общество
18:15 - 22 Януари 2020
3625
Разследване на Lupa.bg: Пожарникари съдят МВР заради евтин нощен труд

Пожарникари масово завеждат дела срещу МВР заради отказа да бъде приравнен нощния им труд към дневния. Най-много огнеборци, впуснали се в съдебна битка с вътрешното министерство, има в София, Кърджалийска, Хасковска и Бургаска област. Това разкри пред Lupa.bg председателят на Националния синдикат на пожарникарите инж. Венцислав Станков.

 „Политическото ръководство на МВР категорично не иска да има такова приравняване. На 23 декември миналата година обсъждахме наредбата за работното време в МВР. Предложихме да се върнат текстовете, които бяха в сила до 2015 г. когато се приравняваше нощният труд към дневния. Не намерихме разбиране. На 10 януари наредбата беше публикувана в Държавен вестник, без да бъдат вземани под внимание нашите искания”, обясни синдикалистът.

По думите му съдът все по-често се произнася в полза на огнеборците. Има решения излезли дори на две инстанции. Ако МВР не изпълни постановеното от съда, тогава битката ще продължи в Страсбург. „Ние ще осигурим юридическа защита на всеки, който иска да се обърне към европейския съд”, каза инж. Станков. 

Попитан дали неговите колеги вече гасят пожари с ново облекло, синдикалистът отговори: „ Към момента има частични доставки на униформено облекло. Изпитваме голяма нужда по отношение на осигуряване на средства за лична защита. 55% от състава няма такива в експлоатационен срок. Вече 2 години темата за облеклото е все на дневен ред”.