Разследване на Lupa.bg: Пращат жените да раждат в чужбина?

Здраве
12:06 - 21 Февруари 2020
5414
Разследване на Lupa.bg: Пращат жените да раждат в чужбина?

Според Новия рамков договор, болниците няма да могат да израждат родилки, ако нямат Отделение по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ). Разкриването му обаче изисква средства, с които част от лечебните заведения не разполагат.

 „Досега ние приемахме бременните на тъй наречените интензивни легла. Сега обаче ни задължават да имаме ОАИЛ, а това е непосилно за възможностите ни. Преди като дойдеше жена по спешност да ражда, използвахме тези интензивни легла. Вече няма да можем. Затова жените ще бъдат принудени да раждат в големите градове, в частните болници или в чужбина. Румъния е наблизо и родилките от Северна България съвсем спокойно могат да ползват нейните услуги. Касата е длъжна да й плати за оказаната медицинска помощ”, обясни пред Lupa.bg лекар от общинска болница, пожелал анонимност.

По думите му има още редица нередности в новото НРД. Една от тях е изискването всяка болница да има патохистологична лаборатория. Това също е свързано с финансови разходи. „Тези условия ще принудят част от общинските болници да затворят врати, накрая ще останат има-няма тридесетина лечебни заведения”, прогнозира медикът.

Заради недомислиците в рамковмия договор все още Здравната каса не е подписала контрактите си с държавните, частните и общинските болници.  На теория това означава, че те могат да откажат да приемат пациенти.