Разследване на Lupa.bg: Президент и премиер се надлъгват за новия началник на НСО

Политика
20:45 - 31 Юли 2020
10531
Разследване на Lupa.bg: Президент и премиер се надлъгват за новия началник на НСО

Ледените отношения между президента Румен Радев и правителството на Бойко Борисов и липсата на всякаква нормална комуникация между тях и техните администрации може да спъне назначаването на полковник Емил Тонев за постоянен шеф на НСО със законния мандат от 5 години, научи Lupa.bg от свои източници  на „Дондуков” 1 и 2.

След оставката на ген. Красимир Станчев заради скандала около морските сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган край Росенец, държавният глава назначи за временен шеф досегашния зам.-началник на службата – Емил Тонев, считано от днес, 31 юли. С днешна дата официално от поста е освободен и ген. Станчев. Законът за НСО позволява на президента да назначи и.д. шеф за срок от един месец без да съгласува кандидатурата с Министерския съвет.

„В едномесечен срок от прекратяването на пълномощията на началника президентът на републиката назначава с указ нов началник след съгласуване с Министерския съвет”, пише в закона за НСО. Това означава, че до края на август Румен Радев и Бойко Борисов трябва да решат дали полк. Тонев ще остане за постоянно началник на НСО с мандат от 5 години.

Полк. Емил Тонев бе назначен за и.д. шеф на НСО от 31 юли. Ще остане ли постоянен началник ще стане ясно в рамките на месец август

Според източници на Lupa.bg името на новия шеф на държавните гардове ще стане ясно в 12 без 5 - т.е. в края на август. Дотогава ще текат опити за съгласуване на кандидатурата между двете сивокаменни сгради в началото на "Дондуков". Запознати твърдят, че и Радев, и Борисов ще се опитат в хода на т.нар. консултации да наложат свой човек за началник на НСО, но тъй като в случая предложението не може да мине без съгласието на един от двамата, най-вероятно в крайна сметка за поста официално ще бъде утвърден и назначен полк. Емил Тонев.

Името му и преди е спрягано за началник на службата. Тонев е от Хасково, завършил е НСА, майстор на спорта по кикбокс. Повече от десет години е работил в МВР, а през 2004 г. е назначен в НСО, като последователно заема длъжностите инспектор, старши инспектор, главен инспектор, началник на сектор, началник на отдел и заместник-началник на службата.

Постът началник на Националната служба за охрана се оказа доста проветрив особено през последните 4 години. В мандата на Румен Радев се смениха петима шефове на държавните гардове. Справка на Lupa.bg показа, че само двама от общо деветима началници на спец службата от 1992 г. насам се задържат на поста повече от 5 г. Най-дълго началник на НСО е генерал-лейтенант Димитър Владимиров – цели 12 години - от 1992 до 2004 г. Той реално е първият шеф на държавните гардове след преобразуването на легендарното Пето управление на Държавна сигурност, по-известно с абревиатурата УБО, в сегашната НСО. Той пазеше гърба на трима президенти – Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов.

Пет години начело на НСО се задържа генерал-лейтенант Димитър Димитров – от 2007 до 2012 г. Реално до 2015 г. службата за охрана на първите ни държавници функционира без закон, а според секретни вътрешни правилници. Законът за НСО бе приет едва преди 5 години и той определи законовия мандат на шефа от 5 години, което преди това по-скоро бе негласно правило, но реално началниците на службата бяха сменяни след договорки между президента и правителството.

Ген. Димитър Владимиров се задържа при трима президенти

След ген. Владимиров през ноември 2005 г. НСО бе оглавена от генерал-лейтенант Румен Миланов, който управлява до края на април 2007 г. След него 5 години се задържа ген. Димитър Димитров. Две години държавните гардове бяха ръководени от бригаден генерал Тодор Коджейков, който бе начело от май 2012 до май 2014 г. След него телохранителите на властта бяха поети от генерал-лейтенант Ангел Антонов (2014-2018). Той си тръгна след като военна прокуратурата започна проверка срещу него. Имало е сигнали, че е ловувал в ловното стопанство "Кричим", а излетите му там са били маскирани като командировки. Открити бяха нарушения в автопарка на НСО.

Първият шеф на НСО, назначен от сегашния президент Румен Радев, е генерал-майор Данчо Дяков, който беше директор на служба „Военна полиция”. След оставката на ген. Дяков за временен шеф бе назначен заместникът му полковник Росен Тодоров. Той остана на поста точно толкова колкото повеляваше в случая законът – месец – от 31 август до 30 септември 2019 г. На 30 септември м.г. за началник на НСО бе назначен бригаден генерал Красимир Станчев, който подаде оставка на 10 юли 2020 г. заради скандала покрай случая „Росенец”.

Ген. Красимир Станчев се задържа на поста началник на НСО едва 9 месеца

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и двама негови съпартийци стигнаха с надуваема лодка до брега пред лятната резиденцията на Ахмед Доган. На плажа обаче те бяха посрещнати от анонимни градове, които в последствие се оказаха, че са от НСО. Иванов бе изблъскан неколкократно във водата, въпреки че брегът е публична държавна собственост.

Скандалът се развихри допълнително покрай протестната акция на 11 юли на плажа край сарая на Доган. Тогава стана ясно, че НСО са поискали да се ограничи достъпът до Росенец и по море и въздух, след като резиденцията е недостъпна и по суша заради преградения път.

След скандала край Росенец управляващите обявиха, че ще внесат законови промени, според които решението кой да бъде охраняван ще се взема от началника на службата. В момента това става от специална комисия, в която участват шефът на НСО, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР.

Самият ген. Станчев, след подаването на оставка, обяви, че няма политическа воля за промени в закона за НСО, които да доведат до трансформации в службата, за които той е настоявал.