Разследване на Lupa.bg: Римски монети за €200 милиона в супер колекцията на братя Бобокови (СНИМКИ)

Култура
13:50 - 04 Юни 2020
40358
Разследване на Lupa.bg: Римски монети за €200 милиона в супер колекцията на братя Бобокови (СНИМКИ)

Римски монети за стотици милиони левове има в уникалната антична колекция на обвиняемите бизнесмени и нумизмати братя Пламен и Атанас Бобокови. Подобно на друг известен обвиняем – Васил Божков, който се води собственик на най-голямата частна колекция от антични предмети не само в Европа, но и в света, така пък русенските предприемачи притежават най-богатата и най-значима колекция в света с монети от римската колония Деултум, която се е намирала в землището на днешното бургаско село Дебелт. Неофициално колекцията на братята се оценява на около 200 милиона евро. 

Самата колекция е притежание на единствения в Европа частен Нумизматичен музей в Русе, който се издържа от фондацията на братя Бобокови. Монетната експозиция съдържа над 2000 екземпляра. Монети на Деултум притежават десетки музеи у нас и в чужбина, но над 30 от паричните късове са уникати и нямат аналог никъде по света. Неофициално се смята, че стойността само на една от ценните римски монети е 1 милион евро.

На 3 юни Върховната административна прокуратура възложи на министъра на културата Боил Банов да провери колекцията на братя Бобокови. Проверката трябва да установи дали е нарушен Законът за културно наследство по отношение на идентификацията и регистрацията на античните предмети. Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности, посочват от прокуратурата.

Интересното е, че преди 10 години прокуратурата се проваля в разследването си за колекцията на русенските братя. През 2008 г. прокуратурата обвинява в иманярство известния професор по антична нумизматика и археолог Димитър Драганов, управител на фондация “Братя Бобокови” и шеф на Нумизматичния музей в Русе, който функционира, макар и да не е открит. Той е световно известен учен, член е и на Английското кралско нумизматично дружество.

Проф. Димитър Драганов твърди, че частната колекция на братя Бобокови е напълно законна

Проф. Драганов, който е бил директор на Историческия музей в Ямбол и шеф на отдел "Археология" в русенския Исторически музей, беше обвинен и задържан за кратко като ръководител на 19-членна организирана престъпна група за незаконни археологически разкопки. Професорът беше обвинен и че е събирал и съхранявал предмети с културно-историческа стойност, придобити по престъпен начин.

Разследващите изземват от дома му монети на скитски царе на стойност 370 хиляди лева. Според прокуратурата те трябвало да бъдат продадени на голям музей в Западна Европа. При обиските на още 25 адреса в Русе, Варна, Добрич, Пловдив и Бургас са иззети над 2800 монети, над 790 различни археологически находки, 7 антични матрици за сечене на монети, съдове от антично стъкло, бронз и керамика и дори напълно комплектувана антична колесница.

Братя Бобокови имаха амбицията да изградят най-богатия нумизматичен музей в Русе


„Всичко започна от лятото на 2007 г, когато ние регистрирахме колекцията на братя Бобокови в музея и направихме голяма изложба, която откри президентът Георги Първанов. От тогава започнаха различни инсинуации и полицейски запитвания – от къде е тази колекция, как е образувана. Полицията и прокуратурата скалъпват абсурдни обвинения,“ коментира тогава проф. Драганов.

Археологът заяви, че конфискуваните от дома му монети са част от колекцията на братя Бобокови. Той обясни пред медиите и пред съда, че е получил колекцията с протокол от братя Бобокови, като целта била да напише книга - голямо изследване на монетите на скитските царе. „Аз направих това изследване, и в Глазгоу спечелих единствената награда на световния нумизматичен конгрес“, увери професорът и добави, че колекцията е декларирана в Министерството на културата.

Монетите са идентифицирани и регистрирани съгласно действащото законодателство. Монетосеченето на скитските царе е едно от най-загадъчните в западнопонтийския ареал. Интересът на учени и колекционери към него е огромен.

Разследващите твърдяха, че има достатъчно доказателства за така нареченото пране на ценни предмети. Механизмът е добре познат – открити от иманяри ценности се регистрират в легални колекции с манипулирани документи за законно придобиване. През март 2011 г. обаче съдът оправда напълно шефа на Нумизматичния музей и постанови иззетата колекция с монети на скитските царе да бъде върната на братя Бобокови, т.е. на Нумизматичния музей. А 6 години по-късно за своите научни открития и разработки проф. Димитър Драганов беше награден от министъра на културата Боил Банов с най-престижната награда на Министерство на културата "Златен век" - звезда.

Сега парадоксът е, че прокуратурата и министър Боил Банов отново проверяват колекцията на Бобокови.

В ахитектурното бижу на Русе - сградата на бившата Музикална гимназия трябва да заработи Нумизматичния музей, който до момента показваше само мобилни изложби


В края на 2008 г. бъдещият частен музей е официализиран със заповед, подписана  от тогавашния министър на културата Стефан Данаилов. Музеят притежава най-добрите колекции в света с монети на тракийските монетарници  – Деултум, Дионисопол, Скитски царе, Анхиало, Пауталия, Одесос, Хадрианопол и др.

През 2007 г. едноименната фондация на братя Бобокови купи на търг за 450 000 лева емблематичната сграда на старата Музикална гимназия в Русе, построена пред 1901 г. и обявена за паметник на културата. Бизнесмените бяха амбицирани да превърнат сградата не само в музей, а и в европейски научно-изследователски център по нумизматика.

Част от колекцията на русенските предприемачи

Проектът за реставрация на сградата предвиждаше хранилище, зали за постоянни и временни изложби, образователен център за деца, виртуален музей, зона за четене. Не на последно място е реставрацията на концертната зала, в която се предвиждат различни културни събития, конференции и семинари. Това все още не е факт. 

Същевременно обаче Нумизматичният музей се превърна в мобилен музей и част от богатата монетна колекция на братя Бобокови гостува с близо 40 изложби в различни исторически и археологически музеи и галерии в страната.

Нумизматичният музей се гордее и с античните бронзови статуетки

"През римската императорска епоха в Тракия и Долна Мизия монети са секли около 30 града. Сред тях Деултум е единствената римска колония, емитирала свои парични знаци. Дори само този факт е достатъчно основание научният интерес към историята и монетното дело на Деултум да е изключително голям. Освен монетите не съществува друг исторически документ, който да дава толкова много и толкова първокласни сведения за историята на Деултум", споделя директорът на Нумизматичния музей в Русе и виден специалист по нумизматика проф. Димитър Драганов.

Според директора на Нумизматичния музей в Русе чрез монетите римското населено място е пропагандирало своя статут на привилегирован град, религиозния си пантеон, значимите си архитектурни забележителности (храмове, фонтан); статуите, с които са били украсени неговите площади и монументални обществени сгради, както и посещенията на римските императори и цезари.

Чрез изображенията на монетите са показани храмовете на Деултум и изключително впечатляващият градски фонтан, който е бил един уникален строеж за римските провинции Тракия и Долна Мизия.

За пръв път името на Деултум се появява върху монети през 100-ата година. Тази лимитирана възпоменателна емисия обаче е сечена в Рим, за да обслужи тържествата по случай тридесетгодишнината от основаването на колонията. Редовното монетосечене на Деултум започва в 212 г. (началото на самостоятелното управление на император Каракала), т.е. над 140 години след основаването на колонията. Монетарницата е функционирала 35 години (212-247 г.).

През този период никой от съседните черноморски градове (Месамбрия, Анхиало, Аполония, Бизия) не емитира монети. Периодично монети са сечени за императори и членове на техните семейства - Каракала (212-217 ) и майка му Юлия Домна; Макрин (217-218) и сина му цезар Диадумениан; Север Александър (222-235) и майка му Юлия Мамея; Максимин I (235-238) и сина му цезар Максим; Гордиан III (238-244) и жена му Транквилина; Филип I (244-249), жена му Отацилия и сина му Филип II.

Освен с нумизматична експозиция музеят разполага и с археологическа експозиция, която също е представена. "Колекцията не съдържа твърде скъпи експонати. Тя представя предимно предмети, обслужващи всекидневния битов и религиозен живот на населението, обитавало нашите земи през античността. Посетителите могат да видят как са изглеждали някога обикновените битови предмети (кофи, легени, кани, фиали, апликации и ключалки за дървени кутии, бронзови лампи и др). Особено впечатляваща е сбирката от бронзови апликации за колесници, която е най-богатата в България", обясни професорът.

Колекцията включва и някои изключително редки и уникални експонати - обшития със златен лист култов жезъл-брадва, подобен на този от варненския халколитен некропол; златната купа с украса от букели от халщатската епоха; уникалната сребърна глава на римския император Отон (69 г.); стъкления рог на изобилието от римската епоха, украсен с цветни спираловидни линии; съда, подобен на самовар за загряване на течности, състоящ се от три отделни цилиндрични съда, поместени един в друг; официалния декрет за привилегиите на войниците и ветераните, издаден от името на император Лициний I в Сердика през юни 311 г. и др. Около 50 са бронзовите статуетки, представящи почти всички божества от гръко-римския пантеон.


Мобилните нумизматични изложби, реализирани от частния музей на братя Бобокови, бяха реализирани със съвършено нов тип витрини, съхраняващи монетите. Те са единствени в света - авторска разработка на проф. Драганов. Чрез вграден компютър и система от лупи и светлина, само с натискане на бутон посетителят може да види всяка монета от близо, с подробности за нейната история, значение и стойност. Този тип витрина за експониране на монети е новост за целия музеен свят, похвали се преди години известният учен.