Разследване на Lupa.bg: Русия прати шпиони у нас за местните избори?

Журналистът Александър Гацак опитвал да възстанови стари руски мрежи сред политическите формации

Общество
15:30 - 01 Ноември 2023
3687
Разследване на Lupa.bg: Русия прати шпиони у нас за местните избори?

Външно е отнело акредитацията на кореспондента на в. "Российская газета" Александър Гацак , съобщи пресслужбата на вестника. В края на септември журналистът е получил обаждане на мобилния си телефон с искане да се яви в местната миграционна служба. Докато е бил на път, дестинацията била променена към българската Държавна агенция за национална сигурност.

„Възможно е претекстът за пребиваването в страната да са местните избори, но журналистът да се е опитал да прави срещи, с които да възстановява стари руски мрежи сред политическите формации. Сега руснаците са в трудно положение в България, тъй като не могат да влизат заради забраната за издаване на визи и се опитват да намерят други канали да стигнат до агентурата си. Журналистите получават възможност да влязат, коментира пред Lupa.bg Тихомир Безлов, главен експерт по програма „Сигурност” в Център за изследване на демокрацията.

Председателят на ДАНС вече е издал заповед за отнемане на статут за пребиваване, акредитация за работа като журналист, експулсиране и забрана за влизане на територията на Европейския съюз на Александър Гацак. Заповедта е издадена поради наличието на достатъчно данни, че под прикритието на журналист Гацак е извършвал разузнавателна дейност у нас.

Гацак е бил призован за връчване на заповедта в дирекция "Миграция" на МВР на 29 септември, а по-късно и в ДАНС. Не се е явил и ДАНС са поискали съдействие от МВнР за връчване чрез посолството на Руската федерация в София. 

Аналогичен случай има и в Кипър. На 7 октомври Никозия депортира руски журналист от правителствения вестник "Российская газета" от съображения за сигурност. Заради това посланикът на Кипър в Москва беше извикан в руското външно министерство и му беше връчено протестно писмо. 

Руският журналист Александър Гасюк, който е кореспондент в Кипър, беше арестуван в Никозия в четвъртък. Кипърски дипломатически източници посочват, че журналистът е оказал съпротива при задържането си, и отхвърлят обвиненията за „упражнено физическо насилие“ и „незаконен арест“ от кипърската полиция. За такива нарушения съобщават руските власти, според които журналистът е бил наранен в ръката, за което е бил хоспитализиран.