Разследване на Lupa.bg: Салмонела е тръшнала 22-те деца в Ямболско?

Здраве
19:49 - 19 Ноември 2019
3258
Разследване на Lupa.bg: Салмонела е тръшнала 22-те деца в Ямболско?

Двадесетте деца от ямболското село Хаджи Димитрово, които са приети в болница със съмнение за хранително отравяне, може да са се заразили със салмонела. Това предположи пред Lupa.bg специалистът по вътрешни болести д-р Диана Чинарска.

„Трябва да се види клиничната картина на малките пациенти. Хранителните продукти задължително трябва да се проверят. Необходимо е да се даде отговор на следните въпроси: дали използваните яйца в кухнята на училището, откъдето може да са се отровили децата, са били пресни, от какви животни са киселото и прясното мляко, както и сиренето. Как са обработени млечните продукти и дали са съхранявани правилно? Млечните продукти и месото трябва да се съхраняват на едно място, а пресните плодове и зеленчуци - на друго”, обясни д-р Чинарска.

Тя посъветва още да се провери дали са добре дезинфектирани съдовете, в които се дава храна на малчуганите. По думите й, ако е имало остатъци от храна от предишния ден, може да се получи тлееща инфекция.

Според медика, водоизточниците в селото също трябва да се проверят. „На много места у нас има скрити хвостохранилища, за които държавата не знае. Токсични материали от тях отиват в питейната вода. Затова трябва да се провери училището с каква вода се захранва и с каква вода се мият съдовете”, призова още специалистът по вътрешни болести.

Приетите в болница деца са между 7 и 12 години.  Всички са посещавали училището в съседното село Дражево. Децата се почувствали зле след училище, обясниха родителите им.