Разследване на Lupa.bg: Сириецът в София е убит с 10 куршума заради неразпределени пари от трафик

Бизнесът с бежанци се върти от сирийци и афганистанци, обясни криминалният спец Иван Савов

Общество
17:47 - 10 Октомври 2023
6293
Разследване на Lupa.bg: Сириецът в София е убит с 10 куршума заради неразпределени пари от трафик

Убийството на 17-годишния сириец в столичния квартал „Красна поляна” е извършено с ярост, което може да е знак за отмъщение. Най-вероятно мотивът за разстрела е личен – може да е заради неразпределени пари от трафик на мигранти. Това обясни пред Lupa.bg криминалният експерт и председател на Българската оръжейна асоциация Иван Савов.

„Бизнесът с бежанци се върти от сирийци и афганистанци. Най-вероятно става дума за неполучени пари от трафик. Видимо е обаче, че убийството е станало спонтанно, породено от гняв. Ако беше планирано, щеше да стане с 1 куршум, а не 10. В същото време, ако стрелецът изпълняваше поръчка или пък е обмислял да се отърве от жертвата си, щеше да я изведе от града и да я убие с един куршум”, обясни експертът.

Според него, за да няма престъпления с бежанци, трябва да се създаде оперативна служба към МВР, която да намира и контролира мигрантите. Ако сред тях има криминално проявени, те да бъдат арестувани и екстрадирани, предлага Иван Савов.

Снощи около 22:30 часа 17-годишният сириец е бил прострелян с близо 10 изстрела в главата в столичния квартал "Красна поляна”. Той е със статут на постоянно пребиваващ в страната.

Двама са мъжете, които са го разстреляли. Жертвата е Мохамед Исмаил.

Главният секретар на МВР Живко Коцев потвърди версията на Иван Савов, че убийството е заради пари. "Анализирайки фактите до момента формираме вътрешно убеждение, че става въпрос за неуредени отношения между лица, които са намесени в каналджийство – трафик на хора, незаконни мигранти от Турция до вътрешността на Европа“, каза Коцев. 

Той обясни още, че извършителите са две лица, облечени в тъмни дрехи.