Разследване на Lupa.bg: След Бисер Петков пада главата на Кирил Ананиев?

Политика
22:16 - 04 Декември 2019
4735
Разследване на Lupa.bg: След Бисер Петков пада главата на Кирил Ананиев?

Здравният министър Кирил Ананиев ще е следващият, чиято оставка ще поиска премиерът Бойко Борисов, предположиха пред Lupa.bg медици. Ананиев не е направил нужните реформи в сектора, заради което се налага и неговата смяна.

Според лекари раздялата с Кирил Ананиев ще бъде съвсем скоро заради негативния доклад на Европейската комисия по отношение на родното здравеопазване. В него се казва, че лечението  у нас е скъпо и със спорна ефективност. „Разходите за здравеопазване в България растат неотклонно през последните 15 години, но основната причина са парите, които хората плащат от джоба си. В действителност системата в момента зависи по равно от частните и публичните и изходи за финансирането ѝ, като делът на бюджетните средства (52%) намалява през последните години. При това 14% от населението дори не е обхванато от системата на вноски за здравеопазването”, пише в документа на ЕК.

Медицинските сестри също ще изиграят роля в отстраняването на министър Ананиев. Девет месеца той само залъгва надеждите им, без да изпълни нито едно тяхно искане. През октомври управникът обеща до началото на ноември да направи промени в здравеопазването, но те така и не се случиха.


„Ще поискаме последна среща с Кирил Ананиев, за да го питаме ще удържи ли на думата си, ако ли пък не, ще поискаме оставката му”, споделиха пред Lupa.bg медсестри. Те обърнаха внимание, че досега не са говорили за раздяла със здравния министър, но вече положението е нетърпимо.