Млади лекари излязоха на протест под прозорците на Ананиев

Медиците искат промяна на Наредба 1, свързана с придобиване на специалност

Здраве
11:43 - 16 Октомври 2019
735
Млади лекари излязоха на протест под прозорците на Ананиев

Млади лекари отново се събраха на протест пред министерството на здравеопазването. Те изразиха несъгласието си със спорната Наредба номер 1, изготвена от ведомството на Кирил Ананиев, която е за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

Документът съдържа клаузи, които според младите медици ги лишават от правото им на избор. 

Най-скандалното изискване е, че ако не работят три години в болницата, в която специализират на държавна издръжка, ще трябва да върнат заплатите си, защото те са субсидия.

"Специализантът не е просто обучаващ се, а работещ по трудов договор. Всеки от нас носи съдебна отговорност за действията си. Затова не бива да ни третират само като обучаващи се", поясни д-р Александра Вълчева, специализант по анестезиология и интензивно лечение в столичната болница "Пирогов".

"Нашият протест номер 2 е срещу безобразията и недоразуменията в Наредба 1, които засягат младите лекари, като той е съвместен с този на колегите медицински специалисти – сестри и фелдшери. Ние сме там в тяхна подкрепа, както те дойдоха в наша подкрепа, защото всички имаме проблеми, а сам за себе си никой не би се справил”, заяви Петко Гинев, който е част от спонтанно сформиралото се сдружение "Служители в системата на здравеопазването - предложения/идеи за промяна".