Разследване на Lupa.bg: Сръбски агенти стоят зад бомбените заплахи в Скопие?

Белград има интерес Северна Македония да влезе в ЕС нереформирана

Балкани
17:29 - 16 Декември 2022
3971
Разследване на Lupa.bg: Сръбски агенти стоят зад бомбените заплахи в Скопие?

Сърбия стои зад бомбените заплахи в Северна Македония, предположиха пред Lupa.bg българи в западната ни съседка. Тя има интерес Скопие да влезе в ЕС нереформирано.

„Едновременното пращане на имейли със заплахи на толкова много учреждения няма как да стане без участието и знанието на северномакедонските служби. Най-вероятно „операцията” е съгласувана между двете държави. Целта е да се привлече вниманието на европейските лидери и те да ускорят процеса на присъединяване на Скопие”, предполагат пред Lupa.bg киберексперти.

През 2020 г. България блокира Северна Македония за начало на преговори за членство в ЕС, след като не одобри преговорната рамка на югозападната си съседка по време на Съвета по общи въпроси. Тогавашният външен министър Екатерина Захариева призова македонските управляващи да изпълнят условията ни за присъединяване вместо да си губят времето в антибългарски кампании. Промяна в позицията ни може да има, ако Скопие се съгласи да подпише нов документ, който да гарантира, че Договорът за добросъседство между двете страни, подписан през 2017 година, ще се изпълнява. Засега македонските управляващи не дават сигнали, че са готови на подобна стъпка.

Сърбия е майстор в използването на заплахи за постигане на политически цели. През 70-80 те години на миналия век някогашните тайни служби на Югославия залагаха бомби и приписваха тези деяния на известни опозиционни личности, които не споделят нейните идеологически ценности и вървят против нейната политика. По този начин те са били елиминирани.

Сигнали за бомби заляха столицата и един от главните градове на Северна Македония тази сутрин. На имейл адресите на десет училища в Скопие и пет в Битоля, както и на Футболната федерация на Македония, хотел „Александър Палас“, хотел „Мериот“, търговски център „East Gate“, спортна зала „Борис Трайковски“ и Международно летище Скопие са получени заплахи за поставено взривно устройство. Сигнал за бомба е постъпил и в ПМГ "Д-р Панче Карагьозов", откъдето се евакуират учениците. Според кмета на община Гази баба Бобан Стефковски има сигнали за поставени бомби в училищата „Григор Пърличев“, „Наум Наумовски-Борче“, „Кръсте Мисирков“, „Кирил и Методий“, „Крум Тошев“, "25 май", "Дане Крапчев" и "Наум Охридски".