Разследване на Lupa.bg: Тестват полицаите за наркотици с дрегери без сертификат

Drug Check може да те изкара наркоман само след хранене, та камо ли след употреба на лекарства

Общество
17:00 - 18 Октомври 2022
3609
Разследване на Lupa.bg: Тестват полицаите за наркотици с дрегери без сертификат

Тестовете Drug Check  3000 и 5000, с които служителите на МВР се проверяват за наркотици, са без характерния знак за европейско качество СЕ, който се изисква за всяка вносна стока, установи проверка на  Lupa.bg. Нещо повече Drug Check 3000 се използва без нужния сертификат след 2019 г.

Такива тестове се купуват от общините, като голяма част  ги дарява на регионалните дирекции на МВР. Така например полицията в Пловдив е взела от кметството през 2020 г., 1035 теста, при положение че тяхната употреба трябва да е преустановена.

В свое официално писмо управителят на „Дрегер Сейфти България” Евгени Панчев уведомява съда, че „считано от 2019 година производителят Drager преустановява производството на полеви тест Drug Check 3000  във вариант медицинско изделие за инвитро диагностика. От 2019 година на българския пазар се доставят само Drug Check  3000, които не са класифицирани като медицински изделия за инвитро диагностика”. С това писмо разполага TrafficNews.

Любопитно е, че някои Drug Check са силно чувствителни към въздействие на храна, лекарства и енергийни напитки. Това означава, че ако си седнал зад волана след обилен обяд например, може тестът да те изкара наркоман.

Може би на този факт се дължи завишеният процент на дрогирани шофьори по нашите пътища. Изследване на Обединена служба за европейска пътна полиция показва, че у нас един на 400 проверени водачи са употребили забранено вещество, докато в съседна Румъния съотношението е 1 на 10 хиляди, а в Полша – 1 на 30 хиляди.

Според статистиката за 2021 г. 565 души у нас са загинали при катастрофи. От тях само 17 са намерили смъртта си заради употреба на алкохол и/или наркотици. 54 % от смъртните случаи се дължат на неизправности на пътя. Логичен е въпросът имат ли полза  акциите на КАТ за дрогирани и пияни шофьори и дали АПИ, МРРБ, общинските кметове и пътностроителните фирми, за които се знае, че са присвоили милиарди левове, не трябва да поемат отговорност за многото отнети човешки животи. 

Зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на работещите в МВР Генади Тенев също алармира за проблеми с тестовете за наркотици. „Има доста обезпокояващи неща, да не кажем и незаконосъобразни”, каза той. По думите на Тенев тестовете, с които се взимат проби, са същите, с които полицаите проверяват и шофьорите, а те често давали неверни резултати. Синдикалистът потвърди, че вече има служители на реда, които са дали положителен.