Разследване на Lupa.bg: Тръбопроводът в Перник калпав като магистрала „Тракия”?

Общество
11:54 - 12 Февруари 2020
6218
Разследване на Lupa.bg: Тръбопроводът в Перник калпав като магистрала „Тракия”?

Тръбите, които се полагат в Перник за новия водопровод, лесно ще пропаднат. Слагат се без да се спазват каквито и да е технологии за това, сигнализират пред Lupa.bg експерти.

По думите им тръбите са от PVC и трябва внимателно да се използват, за да останат здрави. Вместо това те направо се хвърлят на земята.

 „Няма проекти и задание за изпълнение на водопровода. Под тръбите трябва да има 10 см пясък. После се правят две засипки, след това трябва да има ръчно тромбоване... Тази технология се изпълнява навсякъде, но не и тук. Отгоре не може да се затъпква с кофата на багера. Отдолу има подпочвени води и като се пусне голямото налягане, представете си какво ще стане. Най-малкото ще пропадне както магистрала „Тракия” и „Марица”, предупреждават експерти.

Те недоумяват защо цената на водопровода е 27 млн. лв, като в Русе струва 5 млн. лв. при аналогична дължина. Според тях това е пилеене на средства, което не гарантира качеството на водопровода. 

Причината за всички пропуски в работата на строителите най-вероятно е заради обещанието тръбата от 13.5 км да е готова за 30 дни. Спасителният водопровод за Перник се строи със скорост от 375 м на денонощие. За четири дни вече са изградени 1.5 км, а темпото се вдига, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов.

Спасителният план предвижда част от водите на яз. "Бели Искър" през Рилския водопровод да стигат до Мало Бучино, където ще се изградят помпена станция и 13.5 км водопровод. По него ще се подават до 300 л/сек вода за Перник. Изпълнител на обекта е държавното дружество "Монтажи", което е под шапката на Министерството на икономиката.