Разследване на Lupa.bg: Турски агенти влизат у нас с помощта на бежанци

МИТ опъва чадър над каналджиите 

Общество
17:31 - 23 Ноември 2022
4358
Разследване на Lupa.bg: Турски агенти влизат у нас с помощта на бежанци

Националната разузнавателна служба на Турция МИТ подпомага трафика на бежанци през границата ни, научи Lupa.bg от достоверен източник от службите. Чрез мигрантския поток нашата съседка внедрява свои агенти в Европа. Те проникват у нас, след което се отправят към Западна Европа. По информация на DW в Германия те са над 6000. 

Според нашият източник, чуждите агенти и мигрантите могат да бъдат залавяни, ако службите ни работят заедно. Вместо това те действат самостоятелно и съответно безрезултатно.

Юристи коментират пред медията ни, че няма нужда да се променят наказанията за трафиканти на бежанци, тъй като проблемът не е в Наказателния кодекс, а в работата на полицията ни. Вътрешният министър Иван Демерджиев поиска днес повече години затвор за каналджиите.

 „За да имаме по-голям успех с бежанците, първо трябва да се смени директорът на „Гранична полиция” Росица Димитрова. Тя е много добър юрист. Отлична работа ще свърши за влизането ни в Шенген. Само че няма никакъв опит в оперативната дейност и затова през лятото загинаха полицаите Йордан Илиев  и Атанас Градев, преди дни Петър Бъчваров, а вчера бе ранен Кирил Петков. Заради многото провали на полицейските служители е време да си ходи и вътрешният министър Иван Демерджиев. Той трябваше отдавна да се е разделил с Росица Димитрова ”, каза експертът по сигурността Иво Атанасов.

 „Полицейските гонки за щяло и не щяло трябва да спрат. Иначе ще има още убити полицаи “, предупреди специалистът.

„Гонки трябва да има само при тежки криминални престъпления като убийства, обири или терористични актове. Вместо да се заплашва животът и здравето на невинни хора и да се нанасят материални щети заради преследванията, е необходимо да бъдат взети данните на автомобила, не спрял за проверка, тъй като това нарушение има административен характер. Ако се установи, че в него има нелегални мигранти, е необходимо да се приложи НК, в който има специална глава за трафик на хора", обясни Иво Атанасов.

Той призова полицаите да използват пушки с гумени патрони, които не убиват, но позволяват да бъдат задържани каналджиите и бежанците. Лентите с шипове са задължителни при залавянето на мигрантите. Заграждането с полицейски коли води до катастрофи и съответно до жертви на пътя. Използването на агентура също ще помогне на борбата с трафика на бежанци.