Разследване на Lupa.bg: Убиецът на Нотариуса го дебнел на паркинга на „Глория палас“?

Мартин Божанов гръмнат като Джон Кенеди с дамски пистолет 

Общество
17:35 - 02 Февруари 2024
5010
Разследване на Lupa.bg: Убиецът на Нотариуса го дебнел на паркинга на „Глория палас“?

Мартин Божанов - Нотариуса е бил разстрелян вътре в комплекса „Глория палас“ в кв. „Горна баня“.  Убиецът е успял да се промъкне, когато охранителите се сменяли. Версията, че престъплението е извършено през оградата, е малко вероятна, тъй като тя е висока и е трудно да се преодолее. Това обясниха пред Lupa.bg столични криминалисти.

Спорно е оръжието, с което е извършено убийството. Предположенията са две – че е станало с немския Parabellum, с калибър 9 mm или с „дамски пистолет“, който е малокалибрен. Парабелумът гърми силно, заради което не е подходящ за поръчкови убийства. Малокалибреният с нищо не отстъпва по качества на другите къси оръжия. Любопитно е, че с него е извършен разстрелът на американския президент Джон Кенеди на 22 ноември 1963 година.

Комисията "Уорън", която разследва обстоятелствата около смъртта на Кенеди, стига до извода, че Осуалд е изстрелял сам двата куршума по Кенеди от близкото училищно книгохранилище.

Докладът на Пол Ландис, агент на тайните служби, поставя под съмнение "теорията за единствения куршум" на комисията "Уорън". Според нея един от три куршума е пронизал врата на Кенеди, преди да се забие в губернатора на Тексас Джон Конъли, който е бил на предната седалка, ранявайки го в гърба, гърдите, китката и бедрото.

Смайващо е, че комисията "Уорън" никога не е говорила с Ландис, въпреки че той се е намирал в подобна близост до събитието. 88-годишният днес мъж е мълчал по темата в продължение на 60 години. В мемоарите си "Последният свидетел" Ландис пише, че не желае да разпространява конспиративни теории за смъртта на Кенеди. Но тъй като отхвърля твърдението, че само един куршум е можел да причини толкова поражения, това означава, че Осуалд не е бил единственият стрелец на 22 ноември 1963 година.