Разследване на Lupa.bg: Украинци с лъскави коли бутат ли пачки за фалшиви ТЕЛК решения?

Все по-малко богати роми успяват да се уредят с инвалидна пенсия

Общество
16:35 - 05 Септември 2024
6967
Разследване на Lupa.bg: Украинци с лъскави коли бутат ли пачки за фалшиви ТЕЛК решения?

Все повече стават украинците, които правят всичко възможно да получат инвалидна пенсия у нас. Пред поликлиниките, където се издават ТЕЛК решения, се паркират лъскави коли, но вече не управлявани от роми, а от украинци, разказа пред Lupa.bg мъж, който е получил обезщетение заради трудова злополука.

Според него става все по-трудно ромите да получават пари от държавата по втория начин. Вече приоритет са бежанците от войната в Украйна. Дали пък не предлагат повече пари?! Това МВР би трябвало да провери.

Според запознати срещу 2000 лева в София можеш да си осигуриш пожизнена пенсия по болест.

„Бях свидетел как един мургав господин излезе с цяло тесте с ТЕЛК-ове. Едно решение е от 3 стр., а в случая бяха над 20 стр.”, обясни пред Lupa.bg мъжът, кандидатствал за инвалидна пенсия.

Че държавният бюджет продължава да се точи заради фалшиви ТЕЛК решения говори и днешният случай от Цар Калоян, при който две жени с фалшиви решения на ТЕЛК са ощетили държавния бюджет с общо 109 500 лева.

Лицата са засечени след проверки, извършени от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“. Образувано е досъдебно производство, за това, че 64 - годишна жена от град Цар Калоян е получила без правно основание 57 500 лева инвалидна пенсия от януари 2006 г. досега, като за целта е използвала неистинско експертно решение от ТЕЛК.

За същия период от време друга жена от Цар Калоян, на 62 години, е придобила 52 000 лева под формата на лична пенсия за инвалидност без правно основание. Водят се разследвания за извършените престъпления.

През изминалата година в Цар Калоян бяха засечени трима души с фалшиви решения на ТЕЛК. След разследване, извършено от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, е установено, че те са ощетили държавния бюджет с над 120 000 лв.