Разследване на Lupa.bg: В три атентата стреляли срещу Алексей Петров с едно и също оръжие

Куршумът с кух връх от ловна карабина уби бившата барета

Крими
15:50 - 16 Август 2024
4998
Разследване на Lupa.bg: В три атентата стреляли срещу Алексей Петров с едно и също оръжие

Три от атентатите срещу бившата барета Алексей Петров са извършени с едно и също оръжие – ловна карабина със система „Калашников”. Последното покушение успя, тъй като за оръжието са използвани куршуми с кух връх, които навлизат надълбоко в човешкото тяло и могат да чупят кости. Опитите за убийство през 1999 г. и 2022 г. бяха  провалени, тъй като тогава все още у нас килърите не са познавали такива боеприпаси, обясниха пред Lupa.bg столични криминалисти.  

"Куршумът с кух връх е експанзивен. Когато попадне в човешкото тяло се деформира поради меката носова част и увеличава диаметъра си от 1.5 до 2.5 пъти . Самият куршум се разрушава до края на кухината , а другата задна част продължава навътре в човешкото тяло, може да счупи кости", обясни Асен Минчев, експерт по боеприпаси и член на Българската оръжейна асоциация.

През 1999 г. е първото покушение срещу Алексей Петров. Тогава е бил прострелян в крака. Спорно е дали той е бил мишената или човек от неговото обкръжение. На 15 август 2002 г. е вторият опит за ликвидирането му.

Малко преди 23 часа от гората край комплекс "Спартак" започва стрелба. Двама души обстрелват входа, когато бившата барета се озовава на достатъчно осветена позиция . Алексей Петров е ранен в гърдите и крака, неговият бодигард е ранен леко. През това време от комплекса излизат два мъже, които отвръщат на огъня. По-късно става ясно, че това са служители на НСБОП, които получават награда за бързата реакция от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Служебната проверка на министерството установява, че двамата, които са национални състезатели по карате тренирали в залата на комплекса. На излизане те чули изстрелите срещу Петров и със стрелбата по неизвестните извършители са спасили живота на хората, намиращи се на местопроизшествието.

Два дни след засадата в района е намерено оръжието, с което е стреляно - ловна карабина с оптичен мерник. Открити са две скривалища в гората. Покушението било планирано в детайли - пътят за бягство бил маркиран с въженца, за да се ориентира по-бързо в тъмното. Единият стрелец е забелязан от очевидец, който бил на терасата си по време на стрелбата. Описан е с височина 1,75 м, облечен в тъмни дрехи. За неуспешния атентат е задържана бившата барета Николай Добрев и петима негови приближени. В къща в Горна Малина полицията намира голямо количество оръжие, взривове и боеприпаси.

Година по-късно обвиненията срещу Николай Добрев са снети заради липса на доказателства, а стрелецът така и не е разкрит. Срещу групата му има единствено показания на анонимен свидетел. Не са открити техни отпечатъци или биологични следи по оръжието и другите веществени доказателства, иззети от двете укрития.

На 29 октомври 2015 г. Петров отново оцелява след опит за атентат. Този път срещу автомобила му е стреляно с гранатомет.

"Не познавам никого. Нито организаторите, нито поръчителите. Точно беше квалифицирано от прокуратурата - безкрайно професионално, бих добавил безкраен перфекционизъм. Смятам, че значимостта на това ракритие се състои в тази обществена опасност на това престъпление. Не толкова, че то се е случило срещу мен", каза Алексей Петров на 16.02.2016 г.

13 години по-късно за атентата с гранатомет беше осъден украинецът Роман Логвиненко, който се оказа предсрочно освободен от затвора.

Миналата година бе четвъртото покушение срещу бившата барета. То става в столичния квартал "Драгалевци", докато се разхожда с треньорката си Мирослава Михайлова в района на лифта.

Една година по-късно официално няма нито заподозрян, нито арестуван за убийството му. Мирослава бе ранена, но се възстанови след болнично лечение. По неофициална информация напуска страната месец след покушението, и оттогава живее в чужбина.

Убиецът се криел в планината и чакал Петров да се появи. Вероятно преди това го е проучвал с месеци, тъй като посещенията на бившата барета на Витоша били чести. Ходел с Михайлова, която е негова треньорка по тенис. Убиецът не е стрелял от скривалище, нито е имал специален заслон, в който да го изчака. Изстрелите били от няколко метра. Първият попаднал в главата на Петров. Куршумът, 7,62х39 мм, уцелил окото му. Едва след това последвал изстрелът в тялото на бившата барета, сочат данните от разследването. И в този случай е използван ловен автомат. Убиецът се оттегля на колело и все още е неизвестен.

Любопитна подробност е, че със същата ловна карабина бе убит през 2004 г. Димата Руснака на столичния бул. „Витоша“, а Златко Баретата бе прострелян пред Съдебната палата през 2013 г.