Разследване на Lupa.bg: В Украйна се е криел Брендо, преди да се предаде у нас

На украински номера в телефона на Евелин Банев се натъкнали криминалистите

Новини
14:44 - 24 Юни 2024
5495
Разследване на Lupa.bg: В Украйна се е криел Брендо, преди да се предаде у нас

Едни от последните разговори, които е водил през телефона си кокаиновия крал Евелин Банев, са с украински номера, научи Lupa.bg от разследващите. Българинът си е живял съвсем спокойно в Украйна, но се изплашил да не го вземат войник и решил да се скрие в родния български затвор, сочи проверката на Lupa.bg. Оказва се, че Брендо има съвсем законен украински паспорт, именно заради това от Киев отказват да го предадат на родните власти, сочат фактите. 

В момента полицията проверява как точно и откъде Брендо се е озовал в България. Най-вероятно ще се окаже, че мафиотът се е прибрал като украински гражданин.

Прави впечатление, че Евелин Банев се яви с бургаският адвокат Петър Зафиров, който на сайта на кантората си също има руски номер за контакти.

"Потърсете го на руския му номер, в момента той не е в Бургас, има важни ангажименти", посъветваха ни от кантората на юриста, като отказаха да ни дадат български номер.

При обиск по време на задържането на Евелин Банев-Брендо в Украйна, в автомобила му е намерен украински паспорт, издаден на 15 декември 2015 година.

Оказва се, че паспортът е съвсем редовен. 

Банев е придобил украинското си гражданство още през лятото на 2015 година. Или около една година преди Брендо да изчезне и да бъде обявен за издирване с Червена бюлетина на Интерпол за излежаването на три присъди - по една от Италия и Румъния за трафик на кокаин и една от България за пране на пари придобити от трафик на наркотици.

Така Брендо точно с украинското си гражданство може да избегне излежаването на присъдите. Според чл. 25 на украинската конституция, гражданите на Украйна не може да бъдат екстрадирани в друга държава. Именно по тази причина Евелин Банев е освободен, а делото за екстрадицията му по искане на България, Румъния и Италия е завършило с отказ за предаване.

Според наши източници документите по случая от Украйна още не са пристигнали в България. Според член 4 на украинската конституция в Украйна има единно гражданство. На този етап обаче няма информация дали Банев е прекратил българското си гражданство.

Не е изключено именно украинското гражданство на Евелин Банев да направи спънки за излежаване на присъдата в България и затова той хитро да се е предал за да избяга от войната.