Разследване на Lupa.bg: Властта спира АЕЦ „Козлодуй” срещу 57 милиона?

Политика
17:50 - 24 Юли 2020
13629
Разследване на Lupa.bg: Властта спира АЕЦ „Козлодуй” срещу 57 милиона?

Премиерът Бойко Борисов е подписал документ на срещата на лидерите в Брюксел за извеждането от експлоатация на АЕЦ “Козлодуй”. В замяна страната ни ще получи 57 милиона евро. Спирането на атомната централа трябва да се извърши в периода 2021-2027 г. Това обяви пред Lupa.bg журналистът и народен представител от 43-то НС Димитър Байрактаров.

"Възможно е да се има предвид преустановяването на работата на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Не е казано обаче директно това и можем само да предполагаме, че се касае за тези блокове. Съучастник в тези действия вероятно е и друг виден представител на правителството в лицето на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, тъй като парите са предвидени в Раздел: Функция -5 – Сигурност и отбрана", допуска Байрактаров.

По думите на журналиста АЕЦ „Козлодуй” произвежда евтин ток, който задоволява нуждите на Северна Македония. До българските потребители достигат обаче едва 8% от евтиното електричество. В същото време ядрената централа е гeнepиpaлa пeчaлбa за милиони левове. Затова логичен е въпросът за какво се използват тези пари и защо цената на тока постоянно се вдига.