Разследване на Lupa.bg: Взривовете край Карнобат – заради лошо съхранение на боеприпаси?

Руснаци не стоят зад експлозиите, тъй като Емилиян Гебрев работи с тях, твърди бивш служител на МО   

Общество
16:30 - 27 Юни 2023
2909
Разследване на Lupa.bg: Взривовете край Карнобат – заради лошо съхранение на боеприпаси?

Взривът в склада на оръжейния бос Емилиян Гебрев край Карнобат най-вероятно е станал заради лошо съхранение на боеприпаси. Това предположи пред Lupa.bg Даниел Божилов, съветник на бившия военен министър Николай Свинаров.

 „Емилиян Гебрев вероятно не разполага с техника и нужните технологии за утилизация на боеприпасите, което е довело до натрупване на големи количества и заради лошото съхранение е станала поредицата от взривове. За своя бизнес собственикът на „Емко” е взел милиони, но безопасността на работниците сякаш е под въпрос”, смята Божилов.

Той обясни, че за дейността си Емилиян Гебрев е получил лицензи от Русия, така че изключва версията хора на Путин да стоят зад мощните експлозии на 25 юни.

Не за първи път гърмят муниции в Карнобат. Миналата година на 31 юли горя складово помещение на територията на базата. Пожарът избухна в ранните часове на неделя, както и сега.

Оттогава тече разследване, за чийто ход прокуратурата не е изнасяла никаква официална информация.

По думите на Гебрев сегашният пожар е избухнал около 00:40 часа в неделя и за щастие няма пострадали хора от охраната на базата. Той описа случая като “непонятен, необясним”, тъй като в изгорялото складово помещение не е имало продукция, която може да се възпламени сама.

“Не мога да кажа какви са причините”, добави Гебрев.  За предишните инциденти в негови складове той твърдеше, че зад тях стоят външни фактори.

Окръжната прокуратура в Бургас ръководи разследването по досъдебното производство, свързано с унищожаването чрез взрив на склад за боеприпаси край Карнобат. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Бургас.

Разследването е възложено на екип от четирима следователи от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура - Бургас. 

По досъдебното производство са извършени разпити на свидетели. Предстои извършването на оглед на местопроизшествието, който ще започне до края на днешния ден, посочиха още от Апелативната прокуратура.