Разследване на Lupa.bg: Южноамерикански дипломати вкарали у нас 55 кг кокаин със служебната си кола?

Наркотикът е бил предназначен за турския пазар

Общество
16:45 - 25 Октомври 2023
6297
Разследване на Lupa.bg: Южноамерикански дипломати вкарали у нас 55 кг кокаин със служебната си кола?

Южноамериканският дипломат и неговият шофьор, които бяха заловени на граничния пункт "Капъкуле" с 55 кг кокаин, са се занимавали с наркотрафик. Пратката с белия прах е внесена във вътрешността на страната ни с дипломатически автомобил и затова не е проверявана, предположиха пред Lupa.bg разследващи. Според тях най-вероятно двамата са снабдявали турския пазар с наркотика.

Все още не се съобщава двамата наркопласьори коя южноамериканска държава представляват. От турски медии става ясно, че техните посолства са в София. Проверка на Lupa.bg показва, че само Аржентина, Венецуела, Бразилия и Перу имат офиси у нас, останалите са в чужбина.

Бразилия е втора след САЩ по брой на хората, консумиращи кокаин. Страната има обща граница с Боливия, Перу и Колумбия, които са най-важните доставчици на дрогата. Според данни на ООН, Боливия произвежда 10%, Перу - 20%, а Колумбия - 70% от световната продукция на кокаин.

През март тази година в Перу задържаха 2,3 тона от белия прах, предназначен за Турция. Той е бил маскиран като керамични плочки. „Това е първият инцидент, за който ни е известно, (при който товарът е на) перуанско пристанище, а крайната му дестинация е Турция. Обикновено става въпрос за пристанища в Белгия, Нидерландия, Испания и Франция", заяви началникът на полицията в Каляо полковник Луис Анхел Боланос.

Турската преса съобщава, че 54 килограма 912 грама кокаин са били открити вчера в дипломатическа кола, влизаща в Турция на граничния пункт Капъкуле.

Автомобилът на посолството в София на държава в Южна Америка е пристигнал на граничния пункт Капъкуле, за да влезе в Турция от България.

В резултат на претърсването на автомобила са открити общо 54 килограма и 912 грама кокаин, скрити в 52 пакета. Заподозрените са предадени на правораздавателните органи и са задържани.