Разследване на Lupa.bg! Зъболекари прибират незаконно здравните книжки

Така принуждавали клиента да се лекува само при тях

Новини
16:30 - 30 Ноември 2019
6411
Разследване на Lupa.bg! Зъболекари прибират незаконно здравните книжки

Все по-честа практика била зъболекари да прибират здравните книжки на пациентите, като им обещавали, че ще ги пазят при тях. Това било незаконно, защото тъмносиният документ бил личен и трябва да се съхранява от собственика му. 

Пострадали разказаха пред Lupa.bg, че повечето стоматолози искали най-нахално документа, за да не може пациентът да ходи при други зъболекари, които работят със здравната каса. 

Тази практика била прилагана в повечето поликлиники в цялата страна, като прибирането на личните книжки станала на мода през последните 3 месеца най-вече в столицата.

На практика документът се ползва само при зъболекар, именно заради това хората, които работят върху зъбите ни убеждавали клиентите много лесно, че по-добре било здравната книжка да се остави при тях, тя нямало да им трябва никъде и няма да бъде изгубена "защото било практика" всички да си оставят здравната книжка. 

На повечето хора това им се виждало приемливо предложение, защото не им се налагало да разнасят непрекъснато документа. Така обаче те се лишават от правото си да се лекуват по-евтино на друго място.