Разследване на Lupa.bg: Заловеният словенец, свързан с Хамас, е трафикант на мигранти?

37-годишният чужденец е помагал палестинци да избягат в Европа

Общество
18:00 - 24 Ноември 2023
3697
Разследване на Lupa.bg: Заловеният словенец, свързан с Хамас,  е трафикант на мигранти?

Словенецът, свързан с Хамас, който бе заловен в София, най-вероятно се е занимавал с каналджийство. Именно заради трафика на хора той се е намирал в страната. „Палестински бежанци преминават през България от доста време. Много вероятно е, тези които организират канала им, да са свързани с Хамас, обясни Тихомир Безлов, главен експерт по програма „Сигурност” в Център за изследване на демокрацията.

От миналата година се увеличават хората от цяла Европа, които се занимават с каналджийство на територията на България. "Сред тях има граждани на държави, които е учудващо, че се занимават с този род престъпления на нашата територия. Това го отдаваме на ниските санкции, на обстоятелствата, че не всички деяния са криминализирани, които осъществяват елементите на тази дейност“, коментира преди време вътрешният министър Иван Демерджиев.

Днес словенец, свързан с Хамас, бе арестуван в София. Той е на 37 г. Е.А. е задържан на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от прокуратурата в Австрия.

През октомври бе арестуван у нас ливанецът Бахжат Махмуд Ал-Макуаси, пропагандирал джихад и масови нападения. Той е проповядвал за джихад чрез видеозаписи. В клипа е използвал религиозни послания и е призовавал за отмъщение за случващото се в Газа. Казвал е също така, че ще излезе по улиците на София и ще убие всеки евреин.

Служители на ДАНС са комуникирали с обвиняемия с мобилно приложение. Те са заявили, че е използвал религиозни послания и е призовавал всички мюсюлмани по света да отмъстят за случващото се в Газа.

Ливанецът е имал връзки с "Народния фронт на освобождение на Палестина" и то с високопоставени лица от въпросната организация. От жилището му са иззети знаме на "Ислямска държава", хладно оръжие, 19 броя оптични носители и дискове както и телефон, с който е разпространен клипът.

Според неговия защитник - адвокат Симеонов - поведението му се дължи на това, че са загинали негови близки в Газа и той го е изживявал тежко. Той заяви, че случаят има инцидентен характер и заради психичното му състояние той едва ли е осъзнавал какво върши. Освен това кракът му е опериран. Има и сърдечно заболяване.

Адвокатът каза още, че не са налице основните признаци на това деяние, по което той е привлечен към наказателна отговорност.

Четирима чужденци, участвали в атентата миналата година на пешеходния булевард "Истиклял" в Истанбул, при който загинаха шестима и над 80 души бяха ранени, са заловени у нас и съдени за каналджийство. Те са арестувани по искане на Турция.

МВР е изпълнило молбата на южната ни съседка с надеждата да намалее трафикът на бежанци през българо-турската граница. В последно време полицията изпитва трудности по овладяването на мигрантската вълна, затова се надява Анкара да държи бегълците от войната на своя територия.

За сириеца Амран Абдулрами има информация, че е водил разговори с Билал Хасан, за когото има издадена международна заповед за арест от турската прокуратура. 

По време на делото свидетел е заявил, че Хасан е бил превозван с бус на 13-и ноември, но е влязъл в конфликт с жена в тайника и е бил свален около Одрин и качен в лек автомобил от друг молдовски гражданин.

Другите задържани са молдовците Петър Топал, Иван Калак и Леонид Аксакал, като Топал има и български паспорт. Те са участвали в трафик на хора с бус с тайници от септември тази година.  

Иначе за атентата в Истанбул турската полиция е задържала над 50 човека. Анадолската агенция съобщи, че полицията е арестувала двама братя, идентифицирани като Амар Й. и Ахмед Й. Агенцията посочи, че Амар имал за задача да помогне на сирийката, поставила бомбата, да избяга в съседна Гърция. Твърди се, че Ахмед е трябвало да закара другия заподозрян, който все още е на свобода, в Одрин близо до границата с България.

Турските власти обвиниха за нападението забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), както и групите на сирийските кюрди, които обаче отричат да имат участие в атентата.